Het besluit van de gemeente Haarlem om toch de hotelkosten voor de statushouder en haar vijf kinderen op zich te nemen, kwam voor de advocaat van de vrouw, Joris Sprakel, ‘als een verrassing uit de hoge hoed’. “Het standpunt van de gemeente is steeds geweest ‘wij hoeven niet op te vangen’, maar in de zitting zeiden ze ineens ‘we willen wel opvangen”. Dat verraste Sprakel, maar is volgens hem voor nu heel goed nieuws.
Sprakel voegt toe dat de gemeente aangaf de opvang voor haar rekening te nemen maar dan niet onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.). “Wat de gemeente daarmee zegt is dat ze de vrouw wel willen opvangen, maar ze willen niet dat ze aanspraak heeft op de opvang. Dat is wat er nu tijdelijk is beslist, de gemeente gaat opvangen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan”, zegt Sprakel.
Luister hieronder het hele interview terug met advocaat Joris Sprakel. Tekst gaat verder onder het fragment
Sprakel had bij de rechter een spoedzitting aangespannen tegen de gemeente Haarlem. Nadat de statushouder uit Congo een voor haar en haar vijf kinderen aangewezen woning in Haarlem had geweigerd, vond de gemeente Haarlem dat de vrouw door de weigering van de woning zelf voor haar opvang moest zorgen. Als gevolg daarvan kwam de vrouw met haar vijf jonge kinderen op straat te staan. Stichting Steunpunt en Stem in de Stad hebben tot nu toe de vrouw en haar kinderen geholpen en tevens de hotelkosten op zich genomen.
Reactie woordvoerder gemeente Haarlem De rechtbank wilde een toezegging van de gemeente Haarlem dat het gezin niet op straat slaapt. De gemeente heeft aangegeven tijdelijk opvang te bieden in afwachting van de juridische procedure.
Dat de statushouder achteraf gezien de woning met vier slaapkamers en een tuin aan de Stockholmstraat niet had moeten weigeren, is een veelgehoord geluid, ook vanuit haar zelf. “We kunnen met zijn allen vaststellen dat deze mevrouw een verkeerde keuze heeft gemaakt”, zegt Sprakel. “Ikzelf denk dat ze niet zo goed wist wat de consequenties waren van haar keuze, namelijk dat ze op straat zou komen te staan met haar kinderen.”
Uitspraak rechter
De rechter moet bepalen wat de wettelijke basis is van de opvang die nu geboden wordt, en of de gemeente verplicht is te blijven opvangen tot op het bezwaar is beslist. De uitspraak hierover zal de rechter naar alle waarschijnlijkheid doen binnen de reguliere twee weken. “Ik verwacht ergens volgende week”, zegt Sprakel.
Reactie pastor Joost van den Bogert, Stem in de Stad “Wij hebben deze vrouw geholpen omdat het niet kan dat ze met vijf kinderen op staat straat. Wij vinden dat iemand nog steeds mens is, ondanks dat ze geen handige beslissing heeft genomen. Het mensbeeld is voor ons belangrijk en een fout geen reden om iemand te straffen maar om voor iemand te zorgen. Met Stem in de Stad hebben wij haar ondersteund in eerste levensbehoeften. De regels lijken hier goed toegepast maar niet eerlijk en rechtvaardig want toch komt een mevrouw met vijf kleine kinderen op straat te staan. We zijn opgelucht met hoe de situatie nu is en hopen op een goede uitspraak van de rechter.”