Het haardhout bij Bremer’s Houthandel Haarlem is niet aan te slepen, vertelt eigenaar Mijndert Boer. Hij verkocht dit seizoen al twee keer zoveel als vorig jaar. Ook in de rest van het land is haardhout immens populair, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna één op de drie Nederlanders met een haard of kachel zei in 2023 meer gestookt te hebben dan eerdere jaren. De belangrijkste reden daarvoor was de hoge gasprijs.
De Haarlemse houthandelaar hield er voor het seizoen al rekening mee dat de vraag naar haardhout weleens flink zou kunnen stijgen. “En dat gebeurde vorig jaar ook”, vertelt hij. “We maken de briketten zelf van restafval en dat levert iedere dag zo’n acht grote zakken op. Die gaan dezelfde dag de deur nog uit.”
Of dit door de stijgende gasprijzen komt, durft hij niet te zeggen. “Klanten waar ik mijn hout aan verkoop hebben dit niet letterlijk gezegd, maar als je bedenkt dat je voor een redelijk groot huis tot 1200 euro gas per maand betaalt, dan is dat wel een logische oorzaak.”
Haarlemse haardenspecialist Thomas Wennekers merkt al een aantal jaar dat de verkoop van houtkachels stijgt. “Dit is waarschijnlijk wel minder dan de houtverkoop omdat het niet de mensen met economische overwegingen zijn”, legt Wennekers uit. “Je ziet dat deze mensen een oude kachel weer in gebruik nemen en gaan stoken. De klanten die hier komen die doen dat uit milieuoverwegingen.”
‘Stook geen hout’
Dat er meer gestookt wordt, baart het Longfonds zorgen. Het fonds roept mensen op om geen hout te stoken omdat dit slecht is voor de longen. “Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft wel eens last van de openhaard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Van de 1,2 miljoen mensen in Nederland met een longziekte, ervaren ruim 750.000 mensen gezondheidsklachten door houtstook.”
Volgens Wennekers leiden de houtkachels van tegenwoordig niet meer tot overlast. “De nieuwste kachels die wij installeren ruik je buiten niet eens”, geeft hij aan. “Die zijn zo ontzettend schoon. We zijn bezig om de oude kachels weg te halen en iets nieuws neer te zetten.”
Het Longfonds laat weten geen voorstander te zijn van maatregelen die gericht zijn op verbetering van haarden of kachels en het gebruik ervan, zoals het toepassen van filters of voorlichting over ‘beter’ hout stoken. “Fijnstof is altijd ongezond en leidt ook bij lage concentraties tot longklachten.”