Het lag in de lijn der verwachtingen, gisteravond sprak Maaike Koper, fractievoorzitter PvdA Zandvoort haar vermoedens al uit tijdens Haarlem Vandaag. Zojuist is middels een persbericht bevestigd dat nu het nieuwe kabinet de spreidingswet wil afschaffen, Zandvoort voorlopig niet op zoek gaat naar geschikte locaties voor de opvang van asielzoekers.
De zoektocht naar geschikte locaties in Zandvoort verliep al stroef, de druk om asielzoekers op te vangen werd pas groot en voelbaar toen de spreidingswet op 1 februari jongstleden werd aangenomen. Tot dat moment had Zandvoort besloten om geen extra asielzoekers op te vangen, door de wet moesten ze wel. Vorige maand besloot de gemeenteraad om een locatieonderzoek uit te voeren.
‘Voorlopig opgeschort’
Nu in het hoofdlijnenakkoord dat de PVV, NSC, VVD en BBB vorige week presenteerde, staat dat de spreidingswet zal worden afgeschaft, stopt Zandvoort met het onderzoek. “In afwachting van de verdere ontwikkelingen op landelijk niveau worden de voorbereidingen gericht op een locatiekeuze voor de opvang van asielzoekers in Zandvoort voorlopig opgeschort”, zo staat in het persbericht van de gemeente.
Heemstede liet woensdag weten ondanks het sneuvelen van de spreidingswet hun taak om asielzoekers op te vangen wel uit te voeren. “Landelijk is er een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De opvang van asielzoekers is de verantwoordelijkheid van het Rijk, maar zij kunnen dit niet zonder medewerking van de gemeenten”, zei de Heemsteedse wethouder Sam Meerhoff (PvdA) tegen Haarlem105.
Het idee van de spreidingswet is om een evenwichtigere verdeling van de opvang van asielzoekers te krijgen over provincies en gemeenten. Zandvoort heeft de taakstelling gekregen om 94 asielzoekers op te vangen, voor de gemeente Bloemendaal is dat 169. In Heemstede gaat het om 191 opvangplekken, in Haarlem om 963.
Aankloppen bij Haarlem
Eerder gaf de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen in een interview met Haarlem105 zijn visie wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de spreidingswet voor andere gemeenten. “Dat betekent dat gemeenten die zeggen ‘we hebben er geen zin in’ of ‘het levert veel problemen op, we doen het niet’, dan moet het Rijk gaan bedelen bij andere gemeenten. Dan zal dit nieuwe kabinet waarschijnlijk bij gemeenten als Haarlem vragen ‘alsjeblieft, alsjeblieft, wil je toch wat extra mensen opvangen?'”
Maaike Koper laat weten dat deze beslissing in de lijn der verwachtingen lag maar dat ze desondanks toch teleurgesteld is. “Ik vind dit onttrekken aan je verantwoordelijkheid. Van een gemeente mag verwacht worden dat de wet wordt uitgevoerd, dat je solidair bent met andere gemeenten, maar vooral met mensen in nood”, zegt Koper. “De wethouder [Martijn Hendriks, red.] noemt het een pauzeknop.”
“Ik vind het noodzakelijk dat alle voorbereidingen doorgezet worden”, vervolgt de fractievoorzitter van de PvdA. “Er is ook een grote groep Oekraïners de onder deze omstandigheden nog lang niet terug kunnen en daar moeten ook opvanglocaties voor gezocht worden. Dus de PvdA wil het college houden aan de afspraken met de Raad conform de Spreidingswet.”
De woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat ze verder geen reactie hebben en het voor nu bij het persbericht houden. Dinsdag zal het naar alle waarschijnlijkheid worden besproken in de gemeenteraad van Zandvoort.