Hospice Haarlem ziet af van een nieuwe vestiging in Bloemendaal na weerstand van villabewoners, terwijl de gemeente Bloemendaal eerder positief had gereageerd op de komst van de voorziening. Fractievoorzitter Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal roept alle partijen in een motie op om weer met elkaar in gesprek te gaan.
“De Bloemendaalse familie Eichholtz heeft een kapitale villa aangeboden aan de stichting Hospice Haarlem. Een geweldig initiatief dat helaas door enkele omwonenden wordt geblokkeerd. De aangevoerde argumenten zijn flinterdun en soms zelfs beschamend”, schrijft Slewe namens zijn partij.
Uit een rondgang van het Haarlems Dagblad bleek eerder dat een aantal villabewoners fel tegen de komst van het hospice aan de Midden Duin en Daalseweg is. Mensen zouden onder meer bang zijn dat kinderen terminaal zieke mensen onder ogen zouden komen, liet directeur Pauline Jäger van het hospice weten. Tegenstanders van het hospice dreigden met juridische stappen en in reactie daarop besloot Hospice Haarlem van de locatie af te zien. Nabestaanden van vastgoedondernemer Theo Eichholtz wilden het landhuis voor twintig jaar kosteloos ter beschikking stellen voor Hospice Haarlem omdat zij kampen met ruimtegebrek.
Motie
“Wij hopen dat de omwonenden hun bezwaren intrekken zodat alsnog de plannen kunnen worden gerealiseerd”, laat Slewe aan Haarlem105 weten. “Alle partijen gaan de motie mede-indienen, behalve Hart voor Bloemendaal.”
Fractievoorzitter Rolf Harder is mede-indiener namens de VVD. “Wij hebben de wethouder verzocht het onderwerp volgende week woensdag in het college te agenderen”, zegt hij. Anders wordt het onderwerp pas op 26 september besproken. “Wij vinden het heel erg jammer dat deze grote tegenstellingen ontstaan zijn over een sympathiek initiatief en vragen alle belanghebbenden het goede gesprek met elkaar te blijven voeren, al dan niet onder regie van de gemeente.”
Teleurstelling overheerst
Vrijwel alle partijen reageren teleurgesteld op de ontwikkelingen omtrent een eventueel extra hospice. “Wij zijn niet gelukkig met die weerstand van die bewoners. Die heeft toch wel een erg hoog not-in-my-backyard gehalte. Het college zou daarin haar rug recht moeten houden”, reageert fractievoorzitter Herbert Faber van GroenLinks.
PvdA-fractievoorzitter Harold Koster “betreurt de opstelling van de omwonenden”. “Ze blokkeren zo een belangrijke maatschappelijke voorziening. We kunnen ons zo langzamerhand afvragen met welk recht? We gaan het college vragen om nog een bemiddelingspoging te doen. Al is het maar als tegengeluid tegen de omwonenden – het zijn er maar twee begrijp ik – en als steun aan de familie voor dit nobele initiatief.”
Ook de fractie van D66 is kritisch. Fractievoorzitter Bart Vernooij: “D66 keurt het optreden van de tegenstanders ten sterkste af en betreurt de ontstane situatie omdat terminaal zieken in Bloemendaal nu een mogelijkheid is ontnomen de laatste dagen van hun leven hier door te brengen.”
Hart voor Bloemendaal
Hart voor Bloemendaal is de enige politieke partij die de motie niet mede-indient. Maar, benadrukt fractievoorzitter Marielys Roos bij Haarlem105: “We zijn niet tegen de motie maar we willen wel weten wat het standpunt is van het hospice en van de erfgenamen cq executeur-testamentair.” Roos zegt net als de andere partijen te betreuren dat een mooi initiatief zo triest is geëindigd. “Maar wij willen meer informatie en vinden het belangrijk geen olie op het vuur te gooien. Wij denken dat het belangrijk is dat het college de broek aantrekt en de zorgen die er zijn wegnemen. We vinden het triest dat het zo is verlopen.”