De frustratie over de wateroverlast door het hoge grondwaterpeil groeit onder inwoners van Aerdenhout. Een groep bewoners probeert via een brief de druk op te voeren bij de tien verantwoordelijke partijen, waaronder de gemeente Bloemendaal, de provincie Noord-Holland en Waterschap Hoogheemraadschap Rijnland
Thea Bruins is een van de initiatiefnemers van de brief. Zij richtte een stichting op voor gedupeerden die te maken hebben met vochtproblemen door het grondwaterpeil.
“Het grondwaterpeil is onvoldoende gezakt. Het staat op dit moment een halve meter hoger dan vorig jaar rond deze tijd”, vertelt Bruins. Afgelopen zomer kwam onder meer de wethouder een kijkje nemen. “We hebben wel goed contact met de gemeente, maar er komt niets uit.”
“Het grondwaterpeil staat op dit moment een halve meter hoger dan vorig jaar om deze tijd”
– Thea Bruins, inwoner Aerdenhout
De noodkreet is geadresseerd aan de tien verantwoordelijke partijen. Volgens Bruins ligt de grootste verantwoordelijkheid voor de aanpak bij de provincie Noord-Holland.
“De aanpak van het probleem is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van particulieren, gemeente en waterschap”, reageert de provincie Noord-Holland tegen Haarlem105 namens gedeputeerde Rosan Kocken. “Het probleem is dit jaar groot door de extreme regenval, ook buiten dit gebied, en de kans bestaat dat het probleem zich herhaalt”, erkent de woordvoerder.
Vervolgstappen
De briefschrijvers verwijten de provincie onder meer niet snel genoeg te handelen. “Er kan pas overleg plaatsvinden op 16 oktober, terwijl je in augustus al weet dat het een nat najaar zal worden omdat het grondwaterpeil een halve meter hoger is dan daarvoor. Dan is er wat ons betreft sprake van onwil bij de provincie”, stelt Bruins. Zij pleiten daarom onder meer voor sneller overleg.
”Afgelopen maanden hebben overheden en particulieren niet stilgezeten. Er zijn op meerdere plaatsen initiatieven genomen om de overlast tegen te gaan. Het coördinatieoverleg dat in oktober gepland staat, is bedoeld om verschillende maatregelen te inventariseren en te bepalen welke maatregelen ontbreken”, reageert Kocken daarop.
“De verantwoordelijkheden zijn inderdaad versnipperd. Maar ze sluiten op een logische manier op elkaar aan.“
– Gedeputeerde Rosan Kocken
De provincie wil verder niet ingaan op de vraag waarom er niet sneller overleg kan plaatsvinden. Wel erkent Kocken dat de verantwoordelijkheid voor de wateroverlast wel bij nogal veel verschillende partijen ligt. “De verantwoordelijkheden zijn inderdaad versnipperd. Maar ze sluiten op een logische manier op elkaar aan.“
Op de agenda
Fractievoorzitter Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal gebruikte het vragenuurtje tijdens de raadsvergadering gisteren om aan de verantwoordelijke wethouder Thessa van der Windt te vragen wat de volgende stappen zijn naar aanleiding van de problematische hoge grondwaterstand.
“De grondwaterstand is op dit moment veel hoger dan normaal”, erkende ook wethouder Thessa van der Windt. Als er een normale hoeveelheid regen valt deze winter, vreest ze dat “problemen van vorig jaar gaan terugkomen”. Op korte termijn verwacht Van der Windt met een raadsbrief te komen waarin alle acties staan die ondernomen gaan worden tegen het hoge grondwaterpeil.
Bruins heeft verder nog geen reacties ontvangen op de brief. “Op dit moment lijkt niemand bij de gemeente ons probleem te zien behalve de wethouder, maar die heeft ook weinig mogelijkheden. Als er geen stappen gezet worden naar een oplossing, gaan wij een klacht indienen bij Nationale Ombudsman of andere juridische stappen ondernemen”, aldus Bruins.
Lees ook: Grondwaterpeil blijft hoog in Bloemendaal: “Bewoners zitten met problemen”