Bernt Schneiders, voorzitter van het bestuur van Bevrijdingspop Haarlem, is hoopvol over het vervolg van het bevrijdingsfestival. Onlangs werd bekend dat de overheid komend jaar geen subsidie vertrekt aan de veertien bevrijdingsfestivals in Nederland, waaronder Bevrijdingspop Haarlem.
“Vorig jaar was toch de indruk gewekt dat het een structurele bijdrage vanuit het Rijk was en dat bleek nu een incidentele bijdrage te zijn. Daardoor waren we teleurgesteld”, vertelt de voorzitter bij Haarlem Vandaag. De veertien bevrijdingsfestivals verstuurden deze week een brandbrief aan staatssecretaris Karremans (VWS). “We zullen wel even moeten wachten op een reactie.”
Kijk hier het interview met voorzitter Bernt Schneiders terug. Tekst gaat verder onder video
Gat in de begroting
Doordat het rijk de hand op de knip houdt zit er een groot gat in de begroting en staat het festival op losse schroeven. “Alles is na corona duurder geworden”, legt hij uit. “Als we het Bevrijdingsfestival overeind willen houden en we willen het op een grootse manier doen zoals we gewend zijn, dan moet er wel steun komen vanuit het Rijk en het liefst ook een beetje vanuit de gemeente.”
Het lot ligt daarom voor een groot deel in handen van de gemeente Haarlem. “We hebben gister een gesprek gehad met twee wethouders die Bevrijdingspop goed gezind zijn.” Schneiders denkt dat de gemeente het niet zo ver zal laten komen dat het festival niet door kan gaan. “Ik heb goede hoop. Ze konden niet onmiddellijk een toezegging doen omdat dat intern afstemming vraagt.”
“Er wordt binnen onze kringen wel met argusogen gekeken naar zo’n kerstmarkt. Dat is een puur commercieel iets.”
Bernt Schneiders, voorzitter bestuur Bevrijdingspop Haarlem
Kerstmarkt vs. Bevrijdingspop
De vraag is volgens Schneiders wat de politiek nu belangrijk acht. “Er wordt binnen onze kringen wel met argusogen gekeken naar zo’n kerstmarkt. Dat is een puur commercieel iets. Er zijn mensen die er enorm van houden maar het is enigszins oppervlakkig vermaak”, vindt hij. “Als je dat afzet tegen een festival met een thema, namelijk vrijheid wat op dit moment zo belangrijk is… Als ik in de politiek zou zitten zou de keuze snel gemaakt zijn.”
Een afgeslankte versie van Bevrijdingspop behoort ook nog tot de mogelijkheden, maar Schneiders hoopt dat het niet zo ver komt. “De vraag is of je dat moet willen. Het echt een mooi groot festival en als het toch een beetje een armetierige bedoening wordt is het de vraag of we daar sponsoren voor kunnen krijgen en of we de 350 vrijwilligers enthousiast kunnen houden.”
Reacties
Haarlem105 vroeg betrokkenen om hun mening naar aanleiding van de financiële stop vanuit het Rijk. Eelco van der Linde, oprichter van Bevrijdingspop, noemt het besluit verdrietig: “De actieve betrokkenheid van die mensen bij vrijheid en democratie levert meer veiligheid op voor een land dan de drie miljard die we net weer in allerlei raketsystemen hebben gestopt.” Mede-oprichter Nick Hoogendorp van jongerenorganisatie Triple Threat uit Schalkwijk, hoopt dat er naar alternatieven gezocht kan worden om het festival toch door te laten gaan: “Misschien kan heel Haarlem, ook de jongeren, een symbolisch bedrag van bijvoorbeeld twee euro inleggen.” Lees hier meer reacties van betrokkenen op de ontwikkelingen omtrent Bevrijdingspop.