Tot en met eind november hanteert Patronaat in Haarlem eerlijke betalingen voor kleine en middelgrote artiesten. Vanavond vraagt het poppodium met een avondvullend programma extra aandacht voor de zogeheten ‘Fair Pop Pilot’ die nu tot een einde komt.
Haarlem105 belde met Jolanda Beyer, directeur van poppodium Patronaat. “Sinds september krijgen alle artiesten die op onze stage 2 geprogrammeerd worden eerlijk betaald”, vertelt ze. Patronaat is één van de acht poppodia die deelnemen aan de ‘Fair Pop Pilot’, waar Beyer tevens kartrekker van is.
“Deze artiesten moeten vaak allemaal iets anders erbij doen om muziek te kunnen maken.”
Jolanda Beyer, directeur Patronaat
“In de popmuziek is er geen cao voor muzikanten”, stelt Beyer. “Alles moet komen uit de opbrengsten van de kaartverkoop.” Dat is in de praktijk vaak niet genoeg: uit onderzoek blijkt dat er negen miljoen extra nodig is om muzikanten eerlijk te betalen. “Deze artiesten moeten vaak iets anders erbij doen om muziek te kunnen maken. Er is weinig ruimte om te zorgen dat je je als artiest verder ontwikkelt in die fase.”
Van Gallowstreet tot Ruben Annink
Sinds september hebben landelijk 154 acts van de regeling gebruik kunnen maken, waarvan twintig acts – bestaande uit ongeveer honderd artiesten en crew – bij Patronaat. “De artiesten vinden het allemaal fantastisch”, vertelt de directeur. “Sommigen vallen drie keer in de pilot omdat ze op drie van de acht deelnemende podia spelen”, legt ze uit. Ook Haarlemse artiesten profiteren ervan. “Ruben Annink, Gallowstreet en POM zijn artiesten die deze periode gebruik kunnen maken van de Fair Pay regeling.” De aanvullende beloning komt niet uit de zak van het poppodium, maar vanuit het Cultuurfonds, VSB fonds, Fonds21 en het Fonds Podiumkunsten.
‘Natte droom’
Vanavond organiseert Patronaat een avondvullend programma om aandacht te vragen voor de pilot. Er zijn concerten van onder meer FIEP, PYKE en The Indien. “Zij krijgen volgens ‘fair pay’ betaald”, zegt Beyer. “Er komen ook lokale dj’s draaien. Vanavond is voor ons de gedroomde avond. Het klopt voor mij qua programmering namelijk helemaal. De ‘fair pay’ live in actie en daar hebben we de lokale omgeving bij kunnen betrekken”
En nu?
Eind november stopt de pilot en is het geld op. “We willen met alle betrokkenen voor het seizoen 2025-2026 verkennen of we een Fair Pop fonds op kunnen zetten met partners waarmee we dit voort kunnen zetten. We zullen geen negen miljoen bij elkaar krijgen, maar ik zie wel andere opties om een deel daarvan te realiseren.”