Bij 35.000 huishoudens in Haarlem zijn het afgelopen jaar twee glasvezelnetwerken aangelegd. Het gevolg is dat op deze plekken de straten niet een, maar twee keer opengebroken zijn met enige overlast tot gevolg.
Steeds meer mensen stappen over op glasvezel, een technologie die snel internet garandeert. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders van glasvezel die concurrentie met elkaar voeren en er belang bij hebben om hun eigen netwerken aan te aanleggen.
Daarbij is onderlinge afstemming niet verplicht, waardoor het voorkomt dat straten meer dan een keer worden opengehaald voor dezelfde werkzaamheden. Niet de gemeente Haarlem maar de aanbieders zelf maken de dienst uit. Op steeds meer plekken in Haarlem steken oranje en groene sprieten uit de grond, een teken dat er glasvezel is aangelegd maar nog niet aangesloten.
75.000 huishoudens
In Haarlem hebben circa 75.000 huishoudens toegang tot glasvezelnetwerk(en), blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Zo’n 35.000 huishoudens hebben toegang tot zowel aanbieder Open Dutch Fiber als concurrent KPN. Op deze plekken is de straat het afgelopen jaar twee keer opengebroken geweest. 10.000 huishoudens hebben alleen toegang tot Open Dutch Fiber netwerk. Dan zijn er 30.000 huishoudens in het centrum en het noorden van Haarlem die alleen toegang hebben tot het KPN netwerk.
ODF & KPN
De komende tijd wordt op meer nog meer plekken in Haarlem de straat opengebroken voor de aanleg van glasvezel. KPN is van plan om heel Haarlem op een eigen glasvezelnetwerk aan te sluiten, dus ook in alle wijken waar ODF al glasvezel heeft aangelegd.
In de naburige gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort heeft een grote groep huishoudens nu toegang tot één glasvezelaanbieder en is er nog geen sprake van dubbele aanleg.
De gemeente Haarlem heeft nog geen reactie gegeven op deze ontwikkelingen.