Michel Rog heeft een mijlpaal bereikt: zijn eerste honderd dagen als burgemeester van Bloemendaal zitten erop. Rog deelde tijdens Haarlem Vandaag zijn terugblik en ervaringen van deze beginperiode.
Rog vat zijn eerste honderd dagen samen in drie woorden: veel ontmoetingen, thuiskomen en uitdagingen. Hij vertelt hoe welkom hij zich voelt in de gemeente. “Mijn gezin en ik brachten hier al veel tijd door. Bloemendaal voelt als thuiskomen, zowel in de gemeenschap als in mijn rol als burgemeester. Ik geniet enorm van het werk, ik voel dat dit ambt in deze gemeente mij goed past.”
Bekijk hieronder het volledige interview met Michel Rog. Tekst loopt door onder de video.
Hoewel veel van zijn ervaringen overeenkwamen met zijn verwachtingen, waren er ook verrassingen. Zo heeft Rog meer contact met collega-burgemeesters dan hij had gedacht. “Het is prettig om te sparren met anderen in dezelfde functie, vooral in uitdagende situaties zoals de opvang van asielzoekers.”
Een concreet voorbeeld is de opvang in Aerdenhout. Aanvankelijke weerstand van buurtbewoners tegen de komst van asielzoekers sloeg om in een positieve samenwerking. “De buurt werkt nu actief mee als vrijwilligers. Dat geeft mij veel hoop”, zegt Rog.
Verschillen en verbinding
Rog, die eerder wethouder was in Haarlem, merkt duidelijke verschillen tussen beide gemeenten. “Met 24.000 inwoners heb je in Bloemendaal sneller een persoonlijke band met de mensen. In Haarlem gebeurde alles op een grotere schaal en meer op afstand.”
Hij benadrukt dat de kleinere schaal hem dichter bij de dagelijkse praktijk brengt. “In Bloemendaal ben ik meer betrokken bij wat er speelt. Ambtenaren lopen makkelijk bij me binnen, en andersom. Dat persoonlijke contact is een groot voordeel en maakt dat ik sneller en directer kan bijdragen.”
Verbinden staat centraal in Rogs aanpak. “In een samenleving waar polarisatie toeneemt, zie ik het als mijn taak om bruggen te slaan.” Een voorbeeld hiervan was de organisatie van de eerste Chanoekaviering in Bloemendaal. “Na de gebeurtenissen op 7 november heb ik contact gezocht met de Joodse gemeenschap. Dat leidde tot de eerste Chanoekaviering, die veel positiviteit bracht, ook onder de niet-Joodse inwoners. Dat is de kracht van verbinding, en daarin speelt een burgemeester een belangrijke rol.”
Een hoopvolle toekomst
Met tevredenheid blikt Rog terug op zijn eerste honderd dagen. “Er is veel rust in de gemeente. De gemeenteraad werkt constructief samen, en het college pakt uitdagingen met nieuwe energie op. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”
Zijn focus ligt op samenwerking en het versterken van de gemeenschap. “Ik blijf me inzetten om mensen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in Bloemendaal.”
Hij sluit af met een inspirerende boodschap: “Met oprechte nieuwsgierigheid en verbinding maken we de samenleving een stukje mooier.”
Lees ook: Nieuwe burgemeester Michel Rog: ‘In het bestuur loop je af en toe een deuk op’