Een man uit Amsterdam heeft 20 jaar celstraf gekregen voor de moord op zijn ex-partner vorig jaar in Spaarnwoude. Op 15 juni 2022 werd het lichaam van het slachtoffer gevonden in een sloot in recreatiegebied Spaarnwoude. De vrouw was door haar hoofd geschoten.
De twee zouden kort voor de moord ruzie hebben gehad. Het 35-jarige slachtoffer zou al langere tijd zijn mishandeld door de dader, blijk uit de verklaringen van de ouders van het slachtoffer. Zij had eerder dat jaar in Turkije al aangifte gedaan van mishandeling door de dader, omdat hij haar daar had overgoten met benzine en haar in brand had gestoken. De vrouw liep daarbij ernstige brandwonden op.
De rechtbank is van oordeel dat het de verdachte was die in de nacht in juni de vrouw doodschoot. De eerdere mishandeling is volgens de rechtbank ook bewezen. Uit de vele app-berichten die de verdachte heeft gestuurd, kon naar het oordeel van de rechtbank worden afgeleid dat de verdachte boos was omdat zijn partner bij hem weg wilde. Door zijn handelen heeft de verdachte de ouders van het slachtoffer veel verdriet aangedaan, benadrukt de rechtbank. Zij hebben in de nacht van 15 juni 2022 via de telefoon machteloos mee moeten luisteren naar de ruzie tussen de verdachte en hun dochter, die haar uiteindelijk fataal is geworden. Het telefoongesprek eindigde met de kreet ‘Neeeee!’ van hun dochter. De rechtbank spreekt van een executie van de vrouw.
In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat dat bij de verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale, narcistische en borderline kenmerken, die chronisch aanwezig is, en dat er kenmerken van psychopathie kunnen worden vastgesteld. De rechtbank acht de kans op recidive van ernstige geweldsincidenten reëel en beveelt daarom aan dat tegen het einde van zijn gevangenisstraf alsnog wordt geprobeerd een onderzoek te doen naar zijn geestesvermogens.
De rechtbank legt een gevangenisstraf van 20 jaar op. Ook moet hij een schadevergoeding van in totaal ruim 83.000 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer, voor materiële en immateriële schade.
Femicide
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze zaak alle kenmerken van femicide (vrouwenmoord). De officieren van justitie stellen dat partnermoord altijd volgens een vast patroon verloopt en dat dat patroon hier ook te zien is: “Controleren, isoleren, vernederen en het einde van de relatie niet accepteren. Een patroon waarin het geweld in de loop van de tijd alleen maar toeneemt. En waarbij het einde van het leven van het slachtoffer onafwendbaar lijkt”. Als voorbeeld noemt het OM appbericht dat de verdachte naar het slachtoffer stuurde: “Ik zal je nooit met rust laten. Als ik het niet word, dan ook geen ander!”.