Ruim een jaar geleden begon de grote renovatie van de Bakenessertoren in het centrum van Haarlem. De laatste restauratie was zo’n vijftig jaar geleden en omdat die volgens erfgoedwethouder Floor Roduner niet goed genoeg was uitgevoerd, was het noodzaak om de toren nu opnieuw aan te pakken.
Het is de derde grote renovatie sinds de toren in 1530 aan de Bakenesserkerk werd toegevoegd. “Stukjes van het lood boven in de toren begonnen af te brokkelen”, zegt Roduner. Samen met vastgoedwethouder Eva de Raadt onthulde hij gisteren een gedenksteen, die naast de gedenkstenen van de eerdere renovaties een plek krijgt in de Bakenesserkerk.
Tekst loopt door onder de video.
Volgens Roduner is de toren een belangrijk herkenningspunt in de stad. “Het is een heel herkenbare kerk voor onze inwoners. Als je naar de kerktoren kijkt dan lijkt het ook wel een beetje op de Bavo. Het is een hele mooie toren en ik ben trots als ik hem iedere keer weer zie.”
Van 1969 tot 1972 was de laatste restauratie van de toren. “Het lood dat toen gebruikt is, was echt op”, zegt architect Dennis van Veen die aan het project heeft gewerkt. “In het lood zaten scheuren en gaten die water doorlieten. Het houtwerk daaronder raakte aangetast. Dat waren acute problemen die we moesten aanpakken.”
Oorspronkelijke kleuren
De afgelopen vijftig jaar was het lood in het bovenste gedeelte van de toren wit. “Wij hebben het teruggebracht in de oorspronkelijke kleurencombinatie: loodgrijs, zandsteenkleurig natuursteen en rood baksteen”, zegt Van Veen. “Zo was het ook voor de laatste renovatie dus hebben we ervoor gekozen om het lood niet opnieuw te schilderen.”