De gemeente Bloemendaal heeft besloten om de huurovereenkomst voor wooncomplex Oldenhove in Overveen niet te verlengen. De ruim 100 bewoners, van wie 78 statushouders, moeten uiterlijk eind november 2027 het pand verlaten. De beslissing volgt op jarenlange klachten over de slechte leefomstandigheden in het voormalige verzorgingshuis.
Bewoner Gijs de Bruïne, die eerder al sprak over lekkages, schimmelvorming, kapotte voorzieningen en onveiligheid in en rond het gebouw, noemt de aankondiging van de gemeente “een mes in de rug”, vertelt hij in het radioprogramma Haarlem Vandaag. Volgens hem worden bewoners al lange tijd genegeerd in hun roep om hulp, en komt het nieuws over de sluiting rauw op hun dak.
Lees ook: Wonen in Oldenhove: ‘Schimmel, lekkages en geen uitweg’
“De gemeente stuurt gewoon een brief waarin staat dat we eruit moeten, maar waar we dan heen moeten, dat blijft onduidelijk”, zegt De Bruïne. Hij benadrukt dat de bewoners, ondanks jarenlange betalingen van servicekosten, nooit de service hebben ontvangen die ze mochten verwachten.
Luister hieronder het hele gesprek met Gijs de Bruïne terug. Tekst gaat verder onder fragment.
Hoewel de beheerder van het pand kleine verbeteringen heeft doorgevoerd, zoals het plaatsen van rattenvallen, zijn andere maatregelen volgens De Bruïne ronduit averechts. Zo werden afvalcontainers, eerder een bron van overlast, vlak bij balkons van bewoners geplaatst, wat volgens hem in de zomer voor stank- en insectenproblemen zal zorgen.
Plan voor herhuisvesting
Volgens het gemeentebestuur moeten de statushouders uit Oldenhove geleidelijk doorstromen naar bestaande en nog te bouwen sociale huurwoningen. Tot eind 2027 verwacht de gemeente dat er ongeveer 120 sociale huurwoningen bijkomen. Voor alleenstaande asielzoekers overweegt het college om hen gezamenlijk in één woning onder te brengen, met steun van woningcorporaties. Het vinden van passende huisvesting is echter een grote uitdaging: jaarlijks komen in Bloemendaal slechts zestig sociale huurwoningen vrij.
Lees ook: Tientallen Overveners protesteren met lawaai voor gemeentehuis tegen komst statushouders
Voor overige bewoners, zoals studenten en andere woningzoekenden, ziet de gemeente geen directe rol. Zij moeten zelfstandig een andere woning vinden. Als alternatief onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om flexwoningen te bouwen, mogelijk zelfs op de plek van Oldenhove na sloop van het huidige gebouw. In totaal worden zeven locaties in de gemeente overwogen voor deze tijdelijke woningen.
Zelf heeft De Bruïne inmiddels nieuwe woonruimte gevonden en verhuist eind deze maand. Toch maakt hij zich zorgen over zijn medebewoners. “De gemeente heeft een zorgplicht. Ze kunnen niet zomaar 120 mensen dakloos maken.”
Hij roept de gemeente op tot betere communicatie en vooral: luisteren. “De bewoners hebben veel input gegeven, maar voelen zich simpelweg niet gehoord.”