Een groepje bewoners in het Ramplaankwartier in Haarlem wil van het aardgas af en maakt daarom al tijden plannen voor een lokaal warmtenet. Deze warmte wordt door speciale zonnepanelen op de daken opgewekt, daarna in de grond opgeslagen en in de winter weer naar de woningen geleid. Met een proefboring van vorige week is de realisatie van dit toekomstige zonnewarmtenet eindelijk gestart.
De bewoners willen de wijk op een duurzame en betaalbare manier aardgasvrij maken. Na meerdere onderzoeken is het idee voor het zonnewarmtenet ontstaan. “Dit is een nieuw idee om warmte op deze manier op te wekken”, legt Desiree Orij van het projectteam Zonnewarmte Ramplaankwartier uit.
De warmte wordt lokaal in de wijk opgewekt, door middel van PVT-panelen op de daken. Deze panelen hebben een dubbele functie, ze wekken zowel elektra als warmte op. Deze warmte die vooral ’s zomers opgewekt wordt, wordt in de bodem opgeslagen en in de winter naar de woningen geleid. Een warmtepomp die geïnstalleerd moet worden in de woningen verwarmd het water verder voor de kachel en douche.
Proefboring
Om het project te realiseren is bodemonderzoek op grondsamenstelling en grondwater nodig. Midden in de wijk is daarom vorige week een proefboring tot 310 meter diep gestart. Van elke meter grond wordt een monster genomen dat wordt onderzocht in het laboratorium. Op basis van de uitkomst hiervan kan het warmtenet worden ontworpen. Deze uitkomst zal binnen tweeënhalf tot drie maanden binnenkomen.
Tekst loopt door onder de video.
Het project in het Ramplaankwartier krijgt zowel vanuit het Rijk als van de gemeente Haarlem subsidie om het te realiseren. “Wij hebben hier veel koopwoningen en mensen hebben een eigen dak, dat is wel een voorwaarde. Omdat de overheid verwacht dat het een kansrijke warmte-oplossing is voor wijken met oudere woningen hebben we hier zoveel subsidie voor gekregen.”
CO2-vrije warmte
De verwachting is volgens Orij dat de schop begin 2026 de grond in gaat en dat met de aanleg kan worden gestart. “In de loop van dat kalenderjaar zouden de eerste woningen dan aangesloten kunnen worden. En dan heb je dus CO2-vrije warmte, die je zelf hebt opgewekt en lokaal hebt opgeslagen en dat is ontzettend gaaf.”