Naast onder meer Haarlem en Heemstede wil ook Bloemendaal een regenbooggemeente worden. Dat blijkt uit een aangenomen motie, net voor het kerstreces. Als regenbooggemeente is er meer aandacht voor de acceptatie van mensen uit de LHBTI-gemeenschap. En dat is belangrijk, zegt Vincent Verheij (D66) in het radioprogramma Haarlem Vandaag, als een van de initiatiefnemers van de motie.
“Ik dacht eigenlijk dat het al goed zat in Bloemendaal”, legt Verheij uit. “Totdat ik het gesprek aanging met bewoners over dit onderwerp. Zo hebben we nu een regenboogcafé, elke derde vrijdag van de maand, daar sprak ik een aantal bewoners ook die zich niet veilig voelen, niet geaccepteerd voelen in de omgeving. En als ik dan ook bewoners uit onze achterban spreek, van D66, dan hoor je toch ook geluiden dat zij zich gediscrimineerd voelen. En wat ook speelt in andere gemeenten in Nederland, dat speelt helaas ook in Bloemendaal.”
‘Motie te beperkt’
Niet alle partijen zijn het eens met het standpunt van Verheij. Zo stemde Hart voor Bloemendaal tegen, Zelfstandig Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal onthielden zich van stemming. Dat is niet omdat ze niet achter gelijkheid van rechten staan, legt Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal uit. “We hebben heel nadrukkelijk gezegd dat wij wel degelijk dit punt ondersteunen, alleen wij wilden verder gaan. Wij vinden dat dit te beperkt is, er zijn veel meer vormen van discriminatie die spelen in elke dorpskern, in elke stad, denk maar even aan vrouwenrechten. Wij vinden dus dat je als gemeente moet uitstralen dat je elke vorm van discriminatie afkeurt.”
Bekijk hieronder het hele gesprek terug. Tekst loopt door onder video.
Heukels had liever gezien dat er eerst een algemene motie kwam, over gelijkheid van iedereen. Hij zegt anders bang te zijn voor polarisatie. “Het gevaar is dat je nu andere groepen alweer meteen uitsluit. Zo van zie je wel: ‘zij gaan alleen maar daarvoor en zien ons niet.’ En dat vind ik het grote gevaar. We zien het ook in de raad regelmatig dat de manier waarop we met elkaar om gaan is zonder respect.”
Veiligheid
Toch is de stap naar regenbooggemeente een belangrijke stap, zegt Verheij. “Het gaat om een stukje erkenning van deze doelgroep, die het echt lastig heeft. Het gaat niet om de mensen die stevig in hun schoenen staan, die voor zichzelf durven op te komen. Het gaat ook om de mensen die dat niet durven, die stilletjes in een hoekje zitten en denken: ‘Het zal wel.'”
Daarnaast is Verheij erg geschrokken van verhalen van bewoners in Bloemendaal. “Twee inwoonsters die hebben gezegd: ‘Als ik straks naar een verzorgingstehuis ga, dan ga ik weer in de kast.'” Met deze motie wil Verheij achter deze doelgroep staan, “en ook stappen maken.”
‘Begin bij jezelf’
Toch liggen de twee dichterbij elkaar dan ze in eerste instantie wellicht denken. Zo stelt Heukels voor om, net als bij het project ‘raadslid in de klas’, waarbij raadsleden aan scholieren vertellen hoe het werk in de gemeenteraad werkt, samen met Verheij de Bloemendaalse klassen uit te leggen waarom iedereen gelijk is. “Ik vind dat zo belangrijk. Mijn werk is ernaar, mijn huis. Ik vind dat zo’n verschrikkelijk basiselement van leven: respect en tolerantie naar andere mensen”, zegt Heukels.
Mogelijk volgen er dan ook andere raadsleden, denkt Heukels. “Een heleboel zouden het mogelijk raar vinden, of liever aan het college overlaten. Maar ga ervoor staan. Begin bij jezelf en kijk dan naar anderen.”