Uit onderzoek van NH Nieuws/Haarlem105 en het Kieskompas blijkt dat veel Bloemendalers vinden dat het gemeentebestuur transparanter moet zijn naar de burgers als het om politieke besluitvorming gaat. Inwoners willen beter betrokken worden bij onderwerpen die impact hebben op hun leefomgeving. De lokale partijen zijn het daar mee eens, maar de vraag is natuurlijk hoe ze dat dan de komende vier jaar willen gaan verbeteren.
In het gemeentehuis gingen GroenLinks, Liberaal Bloemendaal, PvdA en D66 in debat over dit hete hangijzer. Uit het onderzoek blijkt dat veel Bloemendalers de lokale politiek wel echt belangrijk vinden, maar dat het vertrouwen op dit moment niet echt groot is. Zo vindt een meerderheid van de geënquêteerden dat het gemeentebestuur niet altijd even goed en volledig communiceert over besluiten richting de burgers. Lokale politici zouden ook meer het contact moeten zoeken met de inwoners en beter moeten luisteren naar hun wensen.
Aan tafel en digitale polls
In het centrum van Overveen hebben mensen wel een idee over hoe inwoners en politiek beter kunnen gaan samenwerken. “We moeten zoveel mogelijk aan tafel gaan zitten met elkaar. Er is bijvoorbeeld veel gedoe over de komst van statushouders. Ik zou het fijn vinden als daar een gesprek over op gang komt. En dat we die mensen verwelkomen en daar dan ook mee om tafel gaan zitten”, aldus een mevrouw.
Een Bloemendaler heeft een andere suggestie. “Online stemmingen houden en dat in alle openheid. Zodat alle burgers de gelegenheid krijgen om zich uit te spreken over onderwerpen.”
Stoppen met het Gemeenteblad, maar ook niet alles digitaliseren
Herbert Faber van GroenLinks vindt dat de gemeente moet stoppen met het publiceren van besluiten via het Gemeenteblad, omdat inwoners dat toch niet zouden lezen. Het gevolg is dat mensen daardoor vaak ineens ‘verrast’ worden. “Als je iets gaat doen als gemeente, dan moet je dat heel vroeg kenbaar maken. Activeer de mensen, zet het op internet. Of misschien zelfs via een lokaal ‘alert’ op smartphones.”
Als de Bloemendalers er eenmaal van op de hoogte zijn gesteld, pleit Faber ervoor om de onderwerpen vervolgens gezamenlijk in zaaltjes of online te bespreken. Het besluit volgt dan later.
“Het gaat om een mentaliteitsverandering bij de partijen”, aldus Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal. Hij heeft de afgelopen jaren ook wel gezien dat burgers alleen nog maar over de details konden meepraten, terwijl de besluiten al lang en breed genomen waren. “Daarmee hebben we de afgelopen 25 jaar heel veel burgers tegen ons in het harnas gejaagd.”
De wijken in, de burgers opzoeken en een luisterend oor bieden voordat er een besluit genomen wordt. Daar pleit hij voor. Als voorbeeld geeft hij de werkwijze van oud-wethouder Schep, die dat ook deed en zo vaak draagvlak creëerde onder de Bloemendalers.
Ook Vincent Verheij van D66 vindt dat de maatschappelijke discussie meer buiten gevoerd moet worden en niet alleen binnen in de raadszaal. “Je moet mensen helemaal in het begin goed uitleggen wat er nou precies gaat gebeuren. Bij al die ingewikkelde discussies, over bijvoorbeeld statushouders, moet je veel eerder de wijken in en met de mensen daar kijken hoe je het samen gaat oplossen. En daarna gaat het pas naar de raad.”
Bewonersraden met een eigen budget
De PvdA wil bewonersraden optuigen, vertelt lijsttrekker Harold Koster. “Met een eigen budget, dat mensen ook echt de kans krijgen om dingen te doen voor hun eigen omgeving en daar zelf over kunnen bepalen. We denken dat dat de betrokkenheid echt kan verbeteren.” Als voorbeeld noemt hij het project Vitaal Vogelenzang, waar met een ‘denktank’ werd gewerkt. Álle besluitvorming en dienstverlening digitaliseren is volgens hem niet de oplossing, omdat dat vooral voor oudere inwoners van Bloemendaal ingewikkeld is.
Uiteraard kwamen ook de andere Bloemendaalse partijen aan bod tijdens het debat. Zij gingen in discussie over de andere hete hangijzers in de gemeente, zoals bijvoorbeeld de bouw van sociale huurwoningen en of het splitsen van villa’s nu wel of niet een goed idee is.
Hieronder kan je het volledige debat terugkijken: