Na elf jaar worden er eindelijk plannen gemaakt voor één van de braakliggende terreinen aan de Spaardamseweg in Haarlem-Noord. De gemeente wil op verschillende locaties langs het Spaarne in totaal 650 woningen plaatsen. Maar buren van de voormalige Sonnebornfabriek willen dat er op ‘hun’ terrein zo min mogelijk gebouwd wordt en er ruimte blijft voor een park. Want juist deze wijk is de meest versteende buurt van Haarlem.
De gemeente Haarlem is zich terdege bewust van het moeilijke dilemma van bouwen op juist deze locatie, zo is te lezen in de startnotitie. In het kader van de ambitie van het stadsbestuur om de komende jaren 10.000 woningen te bouwen, is elke open plek in de stad van grote waarde voor het oplossen van de woningnood.
Maar de Indische buurt kampt ook met een groot tekort van openbaar groen. “Gemiddeld heeft Haarlem zo’n 28 procent openbaar groen”, weet buurtbewoner Monique van Alphen. “En hier hebben we maar drie procent.” De cijfers haalt ze uit een Haarlems onderzoek naar de bevolkingsdichtheid per vierkante meter per wijk uit 2016 (Haarlem in Cijfers, red.). Samen met andere buurtbewoners vormt ze groep ‘Buren van Sonneborn’.
Tekst gaat door na de video.
“Ik zie hier een mooi park voor me”, vertelt Bob Witjes, buurtbewoner die ook meedoet met de bewonersgroep. Het terrein is nu met hekken afgezet. Hier stond tot 2011 een petrochemische fabriek. Projectontwikkelaar VORM heeft de grond in 2016 gekocht om er woningen te realiseren, waarvan de helft in de sociale huursector.
De buren willen meepraten, meedenken en meebeslissen over dit plan, want zij willen dat het terrein voor twee derde ‘met bomen, struiken en stukje gras wordt aangekleed, waar mensen op kunnen liggen’, verwoordt Witjes zijn ideaalbeeld. “En met bomen waar je je in kunt verstoppen”, vult Monique aan.
Ze weet heel goed dat er flink wat woningen nodig zijn om de enorme wachtlijsten voor huurwoningen in Haarlem weg te werken. “Maar het kan niet zo zijn dat we nu alles vol bouwen en dat door hittestress en klimaatveranderingen het hier straks onbewoonbaar wordt, omdat het hier teveel versteend is.” En buurman Bob denkt dat het aantal van 650 woningen dat de gemeente in dit deel van de stad wil laten bouwen, wel gehaald kan worden, ook als deze locatie als park wordt ingericht.
Park van 8.000 vierkante meter
De eerste schetsen van de projectontwikkelaar, waar de raadscommissie zich vanavond voor het eerst over buigt, laten wel ruimte voor groen zien, maar niet openbaar. Het lijkt meer een binnentuin van een appartementencomplex. De Buren van Sonneborn hopen met hun eigen visie de politiek te kunnen overtuigen van hun plan. Naast een park van ongeveer 8.000 vierkante meter is er volgens hen nog wel ruimte voor 42 woningen voor starters, gezinnen en ouderen.
Bob denkt dat de gevarieerde groep buurtbewoners genoeg expertise in huis heeft om mee te kunnen praten. “En wij weten als wijkbewoners goed wat hier nodig is.” Monique denkt dat de belangen van de buurt net zo belangrijk zijn als de belangen van de projectontwikkelaar. “Die wil natuurlijk zoveel mogelijk woningen neerzetten, maar na vijf jaar is hij weg. Wij als bewoners zitten dan nog jaren met het resultaat.”
De gemeenteraad van Haarlem zal een afweging moeten maken of de stadse belangen voor het oplossen van de woningnood opwegen tegen een oververhitte, versteende wijk.