In Haarlem, Bloemendaal en Heemstede is overlast door een groep jongeren op fatbikes al een aantal weken het gesprek van de dag en dat zorgt voor veel onrust in de regio. Zo wordt in sommige media gesproken van een heuse ‘fatbikebende’ die verantwoordelijk zou zijn voor verschillende incidenten. Door de aandacht is ook een negatief beeld ontstaan over jongeren op een fatbike in het algemeen, en neemt de onrust onder inwoners toe. Daarom komen de drie gemeenten met een statement om het beeld dat is ontstaan in perspectief te plaatsen.
In de statements zeggen burgemeester Jos Wienen van Haarlem, burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede van en waarnemend burgemeester van Bloemendaal Ankie Broekers-Knol dat de jongerenoverlast wordt overschat en dat er voor de groepen die wel overlast geven, maatregelen zijn genomen. “De gemeente en politie krijgen veel vragen over de jeugdoverlast. Ook spreken inwoners hun angst uit over jeugdcriminaliteit en het ontstaan van een jeugdbende. Dat beeld willen we graag nuanceren”, zo staat in het statement.
“De fatbike is een symbool voor jeugdoverlast geworden en dat voedt het beeld dat er één grote bende is die verantwoordelijk is voor een reeks aan overtredingen in de regio”
Burgemeester Jos Wienen in zijn statement namens de gemeente Haarlem
De gemeenten Bloemendaal en Heemstede zeggen in hun gezamenlijke statement dat er volgens hen geen sprake is van een fatbike-bende. “Het beeld van een jeugdbende herkennen wij zeker niet, er zijn geen gegevens in Heemstede of Bloemendaal die erop wijzen dat er één grote bende actief is.”
Ook in Haarlem is geen sprake van een fatbike-bende, zo blijkt uit het statement van burgemeester Wienen. “Bij verschillende incidenten reden de jongeren die betrokken waren op fatbikes. De fatbike is een symbool voor jeugdoverlast geworden en dat voedt het beeld dat er één grote bende is die verantwoordelijk is voor een reeks aan overtredingen in de regio. Er zijn geen gegevens bij de politie of de gemeente bekend die dat beeld in Haarlem onderbouwen. Er is niets dat daarop wijst.”
Langer in beeld
In deze statements zeggen de gemeenten dat de herrieschoppers slechts kleine groepjes jongeren zijn. “Kijkend naar jeugdoverlast/jeugdproblematiek gaat het in de gemeente Heemstede om acht jongeren en in de gemeente Bloemendaal om ongeveer tien jongeren. Deze jongeren zijn al langer in beeld, ook al voordat er gesproken werd over de huidige problematiek. De jongeren krijgen al een persoonsgebonden- of groepsaanpak.”
De gemeenten Bloemendaal en Heemstede geven aan dat ze strenge maatregels nemen tegen de jongeren die wel voor overlast zorgen. “Er geldt een samenscholingsverbod op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening in zowel de gemeente Heemstede als Bloemendaal. Politie en BOA’s zien daar streng op toe. Jongeren die meedoen kunnen een hoge boete tegemoet zien. Dit kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. De burgemeesters zetten gerichte middelen in tegen recidivisten, en leggen waar nodig een last onder dwangsom of zelfs een avondklok op.”
“We hopen dat de acties voldoende zijn om de zorgen van de inwoners weg te nemen”
Oscar Boeder, fractievoorzitter CDA Heemstede
Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal is een andere mening toegedaan wat betreft een zogenaamde bende. “Achttien jongeren die in beeld zijn gekomen is best veel. Wat betreft het niet bestaan van een fatbike-bende, dat is een kwestie van definitie. Feit is dat er, wellicht in wisselende samenstelling, als groep met zijn allen tegen één wordt opgetreden. Dat je die groep een bende noemt gezien het georganiseerde karakter vind ik niet zo raar”, zegt Slewe tegen haarlem105. Hij is blij dat het probleem in ieder geval wordt erkend door de burgemeester. “Uit onze gesprekken met bewoners blijkt overigens wel degelijk een toegenomen onveiligheidsbeeld”, voegt Slewe toe.
Oscar Boeder, fractievoorzitter CDA Heemstede vindt de aandacht van de burgemeester noodzakelijk . “We hopen dat de acties voldoende zijn om de zorgen van de inwoners weg te nemen”, aldus Boeder.
‘Geen sprake van een jeugdbende’
De burgemeesters van Bloemendaal en Bloemendaal zijn van mening dat er geen sprake van een jeugdbende is, en dat dit ook niet aantoonbaar is aan de cijfers. “Er is geen sprake van toegenomen jeugdcriminaliteit of een toegenomen onveiligheidsbeeld. Haarlem deelt die visie. “Het beeld dat de politie en de gemeente op dit moment heeft van de situatie in de stad, is niet anders dan anders. Er zijn altijd risico’s, maar die zijn op dit moment niet groter dan bijvoorbeeld een jaar geleden”, zo staat in het statement van Haarlem.
Alle gemeenten laten weten de incidenten zeer serieus te nemen.
Eerder sprak Haarlem105 met VVD fractievoorzitter in Haarlem, Peter van Kessel over het vermeende overlast van jongeren op fatbikes tijdens Haarlem Vandaag. Luister hieronder het interview terug.