Over een kleine week zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in voormalig verzorgingstehuis Oldenhove in Overveen. Het gaat daarbij om statushouders, maar ook om lokale inwoners die dringend op zoek zijn naar een woning. Er komen ongeveer 150 mensen te wonen, zegt Silvana Hoogland, die het project namens de gemeente Bloemendaal leidt. “Voor iedereen bieden we tijdelijke huisvesting. Dat verschilt per doelgroep, dat kan zes maanden zijn of enkele jaren.”
Wel benadrukt Hoogland dat de gemeente Bloemendaal voor statushouders uiteindelijk een reguliere woning hoopt te vinden. En de studenten mogen blijven zolang ze een opleiding volgen. “We vragen daar wel iets voor terug, met name voor studenten. Dat zij zich ook inzetten voor de bewoners van Oldenhove.”, zegt Hoogland in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
In principe zorgt Vluchtelingen werk voor de begeleiding van statushouders, maar studenten kunnen daarbij helpen, vervolgt Hoogland. “Maar daarnaast kun je je voorstellen dat studenten een paar uur in de maand de statushouder extra taalles geven. Bijvoorbeeld studenten van de Pabo, voor wie het ook nuttig is voor hun opleiding.”
Buurtbewoners positief
Omwonenden van het oude zorgcentrum lieten eerder weten zich zorgen te maken om de komst van statushouders naar Oldenhove. Vooral de grote hoeveelheid, voornamelijk alleenstaande, mannen die in relatief kleine ruimtes komt te wonen, zei iemand van het Comité Bezorgde Overveners eerder tegen Haarlem105. Maar daar is nu geen sprake meer van, volgens Hoogland. “Eigenlijk horen we nu alleen nog maar positieve geluiden. We zien een heel grote betrokkenheid van mensen uit de buurt. (..) Het is soms echt hartverwarmend om te horen wat iedereen wil gaan doen.”
Veel omwonende willen de nieuwe bewoners van Oldenhove op weg helpen. “Dan moet je denken aan samen koken, taalles geven, sporten met statushouders. Allemaal gericht op de toekomstige bewoners van Oldenhove zo snel mogelijk thuis te laten voelen. En ook, als je het over statushouders hebt, de taalontwikkeling stimuleren.”
Luister hier het hele gesprek met projectleider Silvana Hoogland terug.