Er is goed nieuws, want de opmars voor het aantal nieuwe coronabesmettingen voor Haarlem en Heemstede is flink aan het afnemen. Wel zorgen de feestdagen voor een vertraging in het aantal meldingen. Het effect op de cijfers wordt komende week zichtbaar.
De cijfers voor Haarlem
Tot nu toe zijn er in Haarlem in totaal tot en met zondag 6227 personen positief op het virus getest. De week ervoor lag dit aantal op 5558 personen. Er is sprake van een flinke toename, aangezien er in een week tijd 669 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, negen meer dan de week ervoor. Maar ter vergelijking, een week ervoor ging het nog om een toename van 248 besmettingen. Een dalende trend in het aantal infecties is zichtbaar.
Tot nu toe belandden 146 personen uit Haarlem met het coronavirus in het ziekenhuis. De afgelopen week zijn er zeven nieuwe opnames bijgekomen, vier meer dan vorige week. De website www.allecijfers.nl meldt dat er in totaal 111 mensen overleden zijn aan het COVID-19 virus, drie meer dan de week ervoor, maar twee minder dan de week daarvoor.
Aanpassingen cijfers
De cijfers worden regelmatig aangepast. Vorige week bleek dat cijfers van zowel het CBS als het RIVM de status voorlopig krijgen waardoor ze met terugwerkende kracht worden aangepast. Wouter van Bijsterveld van de website Allecijfers.nl reageert dat dit kan komen doordat de gemeente de overlijdensoorzaak aanpast.
De cijfers voor Heemstede
De daling in het aantal positief geteste personen geldt ook voor Heemstede. In het dorp zijn er tot dus ver 970 personen positief op het virus getest. Het aantal besmettingen stijgt, maar de cijfers lopen lang niet snel op als de week ervoor. In een week tijd zijn er 79 nieuwe besmettingen bijgekomen, 22 minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de uitbraak zijn er 21 personen met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen, een meer dan de week ervoor. Tot nu toe zijn er in totaal 49 personen aan het coronavirus overleden, één persoon meer dan de week ervoor, maar vier minder dan de week daarvoor.
Vertekend beeld
Tijdens de feestdagen zijn meer mensen vrij en tegelijkertijd wordt er ook minder getest. In de rapportage zal er daardoor sprake zijn van een vertraging. Dit komt doordat de meldingen minder snel doorkomen. Dat meldt Marino van Zelst, promovendus organisatiewetenschappen en lid van het Red Team, op Twitter. Ook het verwerken van het bron- en contactonderzoek loopt hierdoor achter.
Het lijkt er op alsof de lockdown zijn vruchten begint af te werpen, maar volgens van Zelst krijgen we een vertekend beeld. ‘Het effect daarvan is dat het lijkt alsof de lockdown al een stevig effect veroorzaakt, want rond de kerst zullen we waarschijnlijk de eerste echte impact zien van de lockdown op de dagelijkse cijfers. Maar dit is dus enigszins vertekend. De dagen na de Kerst zullen de vertraagde meldingen dus ingehaald worden. Dat komt dus niet door Kerst, maar door een inhaalslag. Daardoor kan het ineens lijken alsof de lockdown niet meer werkt en alsof Kerstmis gelijk een piek veroorzaakt. Dit is allebei niet accuraat, maar een gevolg van de vertraging door de eerste feestdagen.’
Afgelopen week
Op maandag 21 december werd de eerste patiënt uit het Spaarne Gasthuis naar een ziekenhuis in Dortmund, Duitsland, overgeplaatst. De overplaatsing was nodig, niet vanwege het gebrek aan plek, maar vanwege het aantal handen dat het ziekenhuis tekort komt. Ook werd vorige week duidelijk dat Nederland kan beginnen met de vaccinatie. Het Europees Geneesmiddelenbureau, de EMA, keurde daarvoor het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech goed. Op 8 januari start Nederland met vaccineren. Op 18 januari start de vaccinatie voor de regio Kennemerland.