De studenten Basthian, Tijn en Kees hebben zich een jaar lang voorbereid op de race van hun leven: de World Solar Challenge. Een race van ruim 3.000 kilometer dwars door Australië met een auto op zonne-energie. Vandaag is de laatste dag begonnen voor de studenten van de TU Delft, met drie deelnemers afkomstig uit omgeving Haarlem. Haarlem105 volgt Basthian Galenkamp, Tijn van Weel en Kees Broek en hun team tijdens de race.
Het zit erop voor Tijn Bastiaan en Kees, de drie stapte ander half jaar geleden in het avontuur van de Solar race en finishte vandaag na een tocht van drie duizend kilometer als derde in Australië. Een hele prestatie toch heerst er in het team toch ook wat teleurstelling. “De concurrenten hadden gewoon hele goede auto’s gebouwd, We kunnen niet anders dan bewondering hebben voor hun indrukwekkende prestaties”, stelt Tijn van Weel.
Ondanks dat je bij de start van de laatste dag weet waar je staat ga je er toch nog vol voor”, vertelt Kees Broek die de auto aan het einde over finish in een de vorm van rode loper mocht rijden. “Dat is wel een speciaal en emotioneel moment je weet dat het de laatste keer is dat je in de auto op deze manier rijdt, ik probeerde daar echt bij stil te staan. Al onze supporters stonden te juichen en de champagne spoot over de zonnepanelen heen het was heel speciaal.”
De laatste race dag ging voorspoedig en uiteindelijk mogen ze trots zijn op de prestatie. “Bij onze terugkeer in Delft zullen we grondig onderzoeken waarom Nuna niet kon concurreren met de twee koplopers. Maar voor nu willen we vieren dat we, na anderhalf jaar van intensieve inzet, de finish van deze uitdaging hebben bereikt.”
Lees hieronder nog een keer het hele avontuur
Kwalificatie
Tijdens de kwalificatie reed het team van de TU Delft een derde tijd op de ‘Hidden Valley Raceway’ in Australië. Het team houdt voor de komende race dagen de goede moed erin. “Alleen het Duitse en Belgische team zitten voor ons”, vertelt Kees. Het Belgische team is op dit moment regerend wereldkampioen.
Tijdens de presentatie van de auto eerder dit jaar vertelden de drie teamleden uit de regio Zuid-Kennemerland aan Haarlem105 dat de auto gemaakt is ‘om vooral rechtdoor te gaan’. “In totaal rijden wij 3000 kilometer dwars door Australië en moeten maar één afslag nemen. De auto en de erop bevestigde zonnepanelen zijn allemaal precies afgesteld voor die rit ”, legde Basthian Galenkamp destijds uit.
Bekijk hier de video van de auto presentatie:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Tijdens de kwalificatie moest elk team een ronde op het Australische circuit rijden. Door de vele bochten in het circuit was dit nogal een uitdaging, waardoor het team niet ontevreden is met een derde plaats. Dat de auto gemaakt is om rechtdoor te racen werd gelijk bewezen op de eerste dag. “De tijd die wij nu hebben neergezet is de snelste van ons team ooit”, jubelt coureur Kees Broek.
Dag 1 op naar de tweede plaats
De start van de race is om exact 08:00 uur, voor de Nederlandse coureurs was het de start van een lastige dag. De route van de Solar Challenge gaat voornamelijk over een eenbaansweg waardoor inhalen lastig is. Op de tegenliggende rijstrook komen ook regelmatig grote vrachtwagens, zogeheten ‘roadtrains’, die wel 50 meter lang kunnen zijn. “Gelukkig rijdt er wel een normale auto van ons team mee die de weg in de gaten houdt”, vertelt de Haarlemse coureur.
Het Duitse team startte als eerste, de teams gingen van start met een halve minuut interval. “Ze lagen een minuut voor ons, maar al snel gingen wij ze voorbij”, vertelt Broek. Het Belgische team inhalen lukte ze echter niet.
Een ander obstakel waar het team onderweg op stuitte waren bosbranden. “Rook tijdens onze reizen is niet ongewoon, maar deze keer was het buitengewoon dichtbij. We bemerkten de rook al toen we nog enkele kilometers verwijderd waren, en dit begon mijn zicht te belemmeren. Plotseling zag ik in de verte vlammen. Het was een intense ervaring om dit van zo nabij te aanschouwen”, vertelt de Haarlems coureur Kees Broek.
Uiteindelijk liep het Belgische team op de eerste dag 22 kilometer uit. Toch blijft de strateeg uit het team Basthian Galenkamp positief: “We gaan ons maximaal inspannen om de eerste plek te bereiken”
De World Solar Challenge staat bekend als het wereldkampioenschap zonne-racen en vindt elke twee jaar plaats in Australië. Studententeams van over de hele wereld strijden met zelfgebouwde zonneauto’s om als eerste over de finish te komen. Dit jaar doen dertig auto’s mee. De route is ruim 3000 kilometer, van Darwin naar Adelaide, dwars door de outback. Het doel van de race is om de ontwikkeling van zonne-energietechnologie en duurzame mobiliteit te bevorderen.
Dag 2: bosbranden, een stoplicht en Twente komt langszij
Op dag twee van de race zit het schijnbaar tegen en haalt het team van de Universiteit Twente onverwachts het Brunel Solar team in. Hierdoor schuift het team terug naar de derde plaats. “Wij verwachten ze later in de race nog wel terug te pakken”, vertelt Broek. Hij vertelt dat de Twentse studenten hun accu meer gebruiken. “Wij besparen deze nog, hierdoor zijn wij aan het einde van de race sneller, hopelijk gaan we ze dan alsnog voorbij.”
Bekijk hier een interview met coureur Kees Broek:
Een verkeerslicht bij wegwerkzaamheden vormde deze dag een tactische hindernis, een aantal teamleden reed vooruit en probeerde de aankomst van de Luna 12 zo te timen dat ze niet hoefden te wachten voor het licht. Dit lukte helaas niet. “Een halve minuut hebben we stil gestaan, dit is niet alleen zonde qua tijd, maar ook het remmen kost energie”, aldus een balende Galenkamp. Hierdoor kwam het Twentse team dichterbij. Het was de rest van de dag erg spannend tussen de twee Nederlandse teams omdat ze ongeveer met dezelfde snelheid reden.
Ondertussen blijven de teams rijden door een gebied dat wordt geteisterd door bosbranden. “Ook vandaag reden we weer langs vlammen en door rook. De sensoren op de auto meten dan ook dat wij veel minder stroom opwekken door de rookwolken die in de lucht hangen”.
Dag 3: Geen zon, veel tegenwind, maar wel gunstige stoplichten
Het was een lastige derde dag voor het team. “Wij rijden steeds zuidelijker en hoewel dat in Nederland warmer weer betekent is dat in Australië niet zo. Het weer is lastig te voorspellen en zat vandaag tegen”, vertelt Kees Broek. In de ochtend scheen de zon nog maar in de middag verdween die achter bewolking, daarnaast vormde de harde tegenwind ook een obstakel.
Bekijk hieronder een video met de laatste updates van het Brunel Solar Team
Tijdens de race is er een verplichte pauze van een halfuur, door het ontbreken van de zon kon de accu van de Luna 12 toen niet bijladen. “Aan het einde van de dag zijn we op zoek gegaan naar een zonnige plek om te stoppen, zodat de accu wel kan laden, dat is gelukt.” Zo houden Kees en het team toch nog de spirit om morgen een inhaalslag te maken.
Dag 4: De realiteit onder ogen zien en een lekke band
Gisteren vertelde Kees Broek nog ‘dat vandaag de dag was om te laten zien wat ze waard zijn’. “We moeten de realiteit onder ogen zien, de eerste plaats gaat waarschijnlijk niet meer lukken”, zegt Kees. “Vandaag zat het weer tegen met de wind, we hebben Nuna 12 meer gebouwd op zijwind, waardoor wij meer dan andere teams last hebben van de tegenwind.”
Kees laat tijdens het interview nog even zien hoe Nuna de laatste minuten zon pakt. “Met de eindstop hebben we vandaag wel geluk, we liggen iets hoger waardoor we langer zon hebben.” Daarnaast kijkt hij nog op zijn stint als rijder terug. “Ik kreeg de vraag via mijn porto of Nuna wat lastiger reed, ik voelde wel wat maar dacht er niks bij.” Het bleek een lekke band te zijn. Het team besloot een pitstop te maken op de openbare weg. “Met auto en al werd ik een stukje omhoog gelift om de band te wisselen, heel apart. Daarna zijn wij natuurlijk weer snel verder gereden”, zegt kees.
Ook de ‘roadtrains’ speelden vandaag weer een belangrijke rol. “Soms werd je ingehaald door vrachtwagens met wel vier aanhangers die op een meter langs je gaan. Er komt dan veel wind vrij en dan moet je wel even je stuurmanskunsten laten zien.”, legt Kees uit.
Morgen, op de laatste dag, gaat het team uit Delft nog de jacht openen op het team uit Twente. “Het laatste druppeltje stroom gaat op, wij gaan overal op het maximum limiet proberen te rijden.”