Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) zoekt inwoners uit zijn arrondissement die op zaterdag 28 juni in Haarlem hun mening willen geven over welke strafeis zij passend vinden voor hacken.
Hacken is inbreken in iemands computer. Volgens de minister Opstelten van Veiligheid en Justitie worden jaarlijks bijna net zoveel mensen slachtoffer van hacken als van fietsendiefstal. Het inbreken in iemands computer is strafbaar. Door hacken kunnen bij bedrijven bijvoorbeeld grote hoeveelheden klantgegevens verworven worden. Maar ook bij burgers kunnen privégegevens of inloggegevens ontfutselt worden waarmee toegang wordt verkregen tot internetbankieren, Facebook, mail of andere toepassingen. Ook kan stiekem software geïnstalleerd worden als een link wordt aangeklikt. Dit alles kan vergaande gevolgen hebben.
Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten van een strafbaar feit kan vervolgen. Zo kan het OM ze voor de rechter brengen. Het OM stelt zich daarbij steeds de vraag of er sprake is van een strafbaar feit, of er genoeg bewijs is en of het opportuun is om te vervolgen. De eis die het OM voor de rechter formuleert moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving. Om ervoor te zorgen dat het OM in heel Nederland bij de rechter ongeveer dezelfde strafeisen als uitgangspunt neemt, kent het OM richtlijnen. Die vallen uiteraard binnen de kaders van de wet. De rechtbank bepaalt op zitting de uiteindelijke hoogte van de straf.
De richtlijnen worden regelmatig onder de loep genomen om te kijken of ze nog passen bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat gebeurt onder meer door het houden van burgerfora en het praten met professionals uit de sector. Aan de hand van diverse zaken wordt de mening gepeild: wat zijn passende strafeisen en wat maakt dat een straf soms hoger of juist lager zou moeten uitvallen? Dit heeft eraan bijgedragen dat de laatste jaren de richtlijnen voor onder meer inbraak en straatroof zijn aangepast.
Het burgerforum van het OM Noord-Holland over hacken is op zaterdag 28 juni van 10.00 uur tot 13.00 uur aan het Simon de Vrieshof 1 in Haarlem. Om goed op de inhoud te kunnen ingaan streeft het OM naar een gevarieerde groep van maximaal 30 deelnemers. Meld je aan door een mail te sturen naar burgerforum.Noord-Holland@om.nl. Aanmelden kan tot en met maandag 16 juni. Wie niet kan komen maar toch mee wil denken, kan de online enquête invullen op www.om.nl.