Lidewij de Koekkoek, directeur van het Frans Hals Museum opende donderdagmiddag de expositie ‘Blik op Haarlem’, waarbij ze samenwerken met het ABC Architectuurcentrum. In het Frans Hals Museum bestaat de expositie uit schilderijen, tekeningen en prenten gemaakt rond het midden van de zeventiende eeuw, de zogenaamde ‘Haerlempjes’. In het ABC Architectuurcentrum Haarlem zijn foto’s te zien van de plekken waar de zeventiende-eeuwse schilders hebben gestaan. Daar vertellen ze ook hoe de stad zich heeft ontwikkeld en wat er nog allemaal te gebeuren staat.
“De schilderijen van Jacob Ruysdael en Gerrit Berckheyde zijn gemaakt in de zeventiende eeuw waarbij je Haarlem in de verte ziet liggen met een prachtige hoge wolkenlucht, landschap ervoor meestal met duinen, een duinrand, bleekvelden dus blekerijen waar linnen werd gebleekt en dan in de verte altijd het silhouet van Haarlem met natuurlijk de mooie Bavo”, zo beschrijft De Koekkoek de ‘Haerlempjes’.
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder de tekst
Er zijn 55 schilderijen, tekeningen en prenten te zien. Negentien schilderijen komen uit de collectie van het museum zelf. Voor het overige zijn ze in bruikleen van het Nationaal Archief, Rijksmuseum, Teylersmuseum, en Mauritshuis. “Maar er komen ook werken uit Parijs, Zurich en New York en nog nooit getoonde werken uit diverse particuliere verzamelingen”, vertelt De Koekkoek trots. Bijzonder is een kleine Rembrandt afkomstig van het Nationaal Archief.
“Loop je over de Grote Markt of over sommige van de grachten, of ze nou gedempt zijn of niet, je ervaart nog steeds die zeventiende-eeuwse stad”
Lidewij de Koekkoek, Frans Halsmuseum
De ‘Haerlempjes’ waren zeer populair en werden veel verkocht. Ze gaven een mooi beeld van de stad, een beetje aangeharkt positief beeld van een stad die eigenlijk toen economisch al wat in zwaarder weer was gekomen.
Blik op de toekomst
“Je ziet eigenlijk dat er vooral in de binnenstad niet heel veel is veranderd. Loop je over de Grote Markt of over sommige van de grachten, of ze nou gedempt zijn of niet, je ervaart nog steeds die zeventiende-eeuwse stad”, zo schetst De Koekkoek een sfeerbeeld van de binnenstad.
Op de schilderijtjes lijkt Haarlem een soort paradijselijke stad. Alles is aangeharkt en iedereen ziet er gezond uit, er lopen alleen rijke mensen rond. We weten nu natuurlijk dat de stad veel veiliger is dan toen. “Dat willen we belichten en ook een beetje een blik op de toekomst, wat komt er op ons af. We willen natuurlijk dat de stad over honderd en over duizend jaar nog bestaat”, legt De Koekkoek uit. Die blik op die hedendaagse stad en haar toekomst wordt vooral bij het ABC Architectuurcentrum Haarlem zichtbaar.
Samenwerking
De samenwerking tussen beide organisaties gaat heel vanzelf sprekend. “Gemakkelijk, enthousiast en collegiaal”, oordeelt de Koekkoek. Het initiatief voor de tentoonstelling is genomen door het Frans Hals Museum en desgevraagd heeft het Architectuurcentrum zich daar enthousiast bij aangesloten.
Belangstelling
De stad en de kunst waarin de stad is vastgelegd staat enorm in de belangstelling. In de loop van de tentoonstelling worden daarom leuke programma’s aangeboden voor gezinnen en het onderwijs.
Samen met kunstcentrum 37pk gaan hedendaagse kunstenaars hun blik op de stad geven. In het najaar gaan 15 tot 18 jarigen met een programmamaker aan de slag en brengen zij in beeld wat zij van de stad vinden.
Fotowedstrijd
Haarlemmers en bezoekers van de stad wordt gevraagd om een foto te maken van hun favoriete, mooiste of minder mooie gedeelte van de stad. “Het kan alles zijn: je eigen tuintje of buurt, of een plek in de stad waarvan je denkt ‘nou dat mag wel wat beter of daar maak ik mij zorgen over’, licht De Koekkoek toe. Op haar dagelijkse route naar werk raakt ze zelf niet uitgekeken op de prachtige historische stad.
Open voor publiek
Vanaf vandaag tot en met zaterdag 6 januari is de expositie te bezoeken in beide locaties in Haarlem: Het Frans Hals Museum Groot Heiligland 62 en ABC Architectuurcentrum Haarlem in Groot Heiligland 47.