Festival No More zet van 14 tot en met 17 augustus de Haarlemse nacht op scherp. Lokaal talent, maatschappelijk bewustzijn en feest gaan hand in hand tijdens dit vierdaagse ‘protestival’ voor sociale veiligheid in de Haarlemse nacht. Acht jonge Haarlemmers uit de horeca en culturele sector staan aan het roer.
De organisatie wil een ‘alternatief bieden’ naast Haarlem Jazz & More, dat hetzelfde weekend plaatsvindt. “Veel locaties in Haarlem organiseren jaarlijks al iets tijdens dat weekend en toen dachten we: laten we die verbinden onder een noemer als tegenhanger van grensoverschrijdend gedrag”, vertelt mede-initiatiefnemer Margot Mertens.
“Ons evenement staat voor een veiligere uitgaansstad.”
– Margot Mertens, mede-initiatiefnemer No More
Ze verwijst naar eerder onderzoek dit jaar van de Haarlemse Nachtwacht naar grensoverschrijdend gedrag. Daarin kwam onder meer naar voren dat alle vrouwen die in Haarlem uitgaan en ouder zijn dan twintig jaar, te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. “Ons evenement staat voor een veiligere uitgaansstad. We willen met elkaar vieren, het leuk hebben en tegelijkertijd een veilige situatie creëren.”
Veiligheidscursus
Om dat te bereiken, biedt de organisatie deelnemende horecazaken en podia een gratis sociale veiligheidscursus aan, bedoeld voor personeel dat op de vloer staat. “Dat is een van de voorwaarden om mee te doen met het evenement”, licht Mertens toe. Onder meer Bobbi Bar-Dancing, Café Du Theatre, Houtbaar, Jopenkerk, Patronaat, Pletterij en The Wolfhound hebben zich aangesloten.
“Tijdens het festival loopt ook een sociaal veiligheidsteam rond, met ondersteuning vanuit de deelnemende locaties. Meestal zijn het burgers, ‘peers’ van onze eigen leeftijd, die herkenbaar zijn. Geen politie of bewaking, maar iemand waar je als persoon naartoe kunt stappen. Dat maakt de drempel lager.” Mertens benadrukt dat No More locaties zelf kritisch wil laten nadenken over hun beleid omtrent sociale veiligheid.
Van jazz tot techno
Het muzikale programma is veelzijdig en bij voorkeur lokaal. In De Pletterij en De Vijfhoek klinkt jazz, net als bij The Wolfhound waar ieder jaar weer een speciale jazz line-up wordt gerealiseerd door programmeur Bob Wiebes. “Er is veel jazz, maar ook andere genres”, noemt Mertens. “Haarlemse dj’s en live-acts zijn te vinden bij onder andere Houtbaar. Bij Patronaat hebben we onder meer Alice Olsthoorn. De focus op die avond zal liggen op queer dj’s en artiesten”, tipt ze.
Steun uit Haarlem
Eigenaar Daan van Boerdonk van Bobbi Bar-Dancing hoefde niet lang na te denken voor hij zich aansloot bij No More: “We staan achter het doel en zijn ook bezig met sociale veiligheid. Ons personeel is getraind. We hebben allerlei maatregelen getroffen om het zo veilig mogelijk te maken op sociaal gebied, dus niet alleen op het gebied van agressie”, licht hij toe. Tijdens het festival zullen verschillende dj’s een feestje bouwen in de bar.
Ook Philip Smith, eigenaar van The Wolfhound, ondersteunt het initiatief en noemt zich ‘proud supporter’. “Het is gewoon het juiste om te doen”, zegt hij. “De echte vraag is: waarom zou je dit niet ondersteunen?”
“Het is gewoon het juiste om te doen. De echte vraag is: waarom zou je dit niet ondersteunen?”
Philip Smith, eigenaar The Wolfhound
Smith benadrukt dat sociale veiligheid een vanzelfsprekend onderdeel is van de bedrijfsvoering. “We hopen dat we bij The Wolfhound voorop lopen in wat een veilig nachtleven kan zijn. Ons personeel is zeer alert als het gaat om de veiligheid van onze gasten, al ons personeel krijgt regelmatig training en we hanteren een vrij strikt ‘geen klootzakken’-beleid, zowel bij het aannemen van personeel als in onze omgang met klanten.”
Vervolg
De organisatie van No More hoopt dat het festival navolging krijgt. “We hopen dan met nog meer locaties te kunnen samenwerken”, zegt Mertens. De groep moest de samenwerking nu in anderhalve maand realiseren. “Dat is niet lang. De ambitie is er zeker om het terug te laten keren. We voelen de urgentie van de situatie, dus we doen het.”
Lees ook: Muzikale demonstratie na verstrekken subsidie Haarlem Jazz & More