De Fietsersbond voerde gisteren actie bij het provinciehuis om aandacht te vragen voor het behoud van fietspaden in de duinen. Ze maken zich zorgen over het mogelijke verdwijnen van sommige paden en overhandigden een petitie met bijna 7.000 handtekeningen aan de provincie, voorafgaand aan de vergadering van het provinciebestuur over de beheernota van duinbeheerder PWN.
Volgens de Fietsersbond ontbreekt in de nota een concreet plan voor het behoud van de duinfietspaden. Dit leidde tot onrust, omdat er gevreesd werd dat sommige paden zouden verdwijnen. Ook de ANWB maakt zich zorgen. “We zien dat de natuurplannen best concreet zijn over natuurherstel in de duinen, dat kan gevolgen hebben voor de fietspaden. Daarom willen we heel graag dat er ook een plan wordt gemaakt om die paden te behouden”, zegt Jonathan Weegink, regiomanager Belangenbehartiging ANWB.
Bekijk de reportage van de actie hieronder. Tekst loopt verder onder fragment.
In een schriftelijke reactie aan Haarlem105 stelt PWN dat er geen fietspaden zullen verdwijnen. Wel kunnen sommige paden worden verplaatst vanwege de impact van klimaatverandering, zoals hevige regenval. “Hoe de fietspaden precies worden aangepast, is nog niet bekend. Dat onderzoeken we aan de hand van klimaatscenario’s”, aldus PWN.
De organisatie benadrukt dat recreatie in het duingebied belangrijk blijft. “Wij doen ons best om dit mogelijk te maken en zijn al jaren in gesprek met de Fietsersbond en de provincie. Daarom zijn we enigszins verrast door de manier waarop de Fietsersbond nu de pers zoekt.”
Concrete actie
De Fietsersbond benadrukt ondertussen het belang van duidelijke afspraken. “We hopen dat er vóór het voorjaar een concreet uitvoeringsplan met bijbehorend budget ligt”, aldus een woordvoerder. Met hun actie hopen ze de provincie te overtuigen om snel stappen te zetten.
Gedeputeerde Jeroen Olthof, van mobiliteit en Milieu, reageerde na de overhandiging van de petitie. “We verwachten begin volgend jaar meer duidelijkheid. We onderzoeken momenteel alle mogelijke oplossingen, maar dit proces kan nog een paar maanden duren. Daarna moeten we een keuze maken over welke oplossing het best geschikt is om de fietspaden in stand te houden.”
Olthof erkent dat er ook op de lange termijn uitdagingen zijn door klimaatverandering. “De toegenomen regenval zorgt ervoor dat fietspaden onder water staan. Daar zullen we ook voor de lange termijn oplossingen voor moeten verzinnen.”