De Tweede Kamer bespreekt vandaag de nieuwe huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. Op deze lijst staan alle dieren die veilig bevonden zijn om als huis- of hobbydier te houden. Dieren die hier niet opstaan zijn dus verboden, ook om te fokken. Onder andere het damhert komt niet terug op de nieuwe toegestane dierenlijst. Dat betekent dat het per 1 januari 2024 verboden is om deze dieren te houden.
Wie op of voor die datum al een dier heeft van een soort die dan verboden wordt, mag het dier houden todat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op dat moment drachtig is. Deze dieren mogen dan niet worden verhandeld. Nieuwe dieren uit het buitenland mogen in Nederland niet worden gehouden. Als dieren niet meer mogen worden gehouden en verhandeld is er feitelijk sprake van een fokverbod.
“Sorry dat ik het zeg maar een fokverbod in een hertenkamp slaat volgens mij nergens op”
Johan Görtemöller, beheerder Thijsse’s hof
Een fokverbod kan gevolgen hebben voor locaties waar damherten leven, zoals het Hertenkamp in het Bloemendaalse bos. De beheerder daarvan was niet bereikbaar voor een reactie. In het Thijsse’s hof in Bloemendaal worden geen herten gehouden. De beheerder, Johan Görtemöller weet niet van ernstig letsel bij mensen door damherten in een hertenkamp. Wel gebeuren er ongelukken met damherten die vrij rondlopen, vertelt hij. In de Kennemerduinen lopen veel herten rond en ook in Zandvoort lopen ze door het dorp en in de tuinen van mensen. Daar wil nog wel eens wat gebeuren. Damherten zijn geen gevaarlijke groepsdieren maar veroorzaken wel eens ongelukken. Er zijn weinig mannetjesherten in de hertenkampen en het personeel weet hoe ze met de dieren om moeten gaan. “Sorry dat ik het zeg maar een fokverbod in een hertenkamp slaat volgens mij nergens op”, zegt Görtemöller.
Overlast
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn damherten een opvallende verschijning. Hun aantal is echter te groot geworden en dat zorgt weer voor schade in de natuur, zegt de Görtemöller. Sinds 2016 worden er daarom elk jaar een aantal afgeschoten. Daarmee wordt het aantal teruggebracht tot de draagkracht van het gebied. Ook in de omgeving kunnen damherten overlast veroorzaken.
Exoot
Wat Görtemöller betreft kunnen de hertenkampen dus gewoon blijven bestaan. “Het gevaar zijn de wilde herten die in de duinen lopen. Het gevaar dat ze brengen kan zijn een aanrijding met een auto. Maar het grootste gevaar is een aanslag op de biodiversiteit omdat ze alles kaal vreten. Een damhert is eigenlijk een exoot die hoort niet in Nederland thuis. Zij verdringen ook de reeën die hier wel thuis horen.” Het heeft niet veel gescheeld of de minister had besloten om alle damherten in Nederland af te schieten. Wat Görtemöller betreft zou dat een goed besluit geweest zijn. Wat biodiversiteit betreft ziet hij liever de wolf terugkeren: “Dan krijgen we vanzelf minder damherten.”
Kinderboerderij
Als de damherten niet meer gehouden mogen worden in een hertenkamp is het wachten op het overlijden van de aanwezige herten. Dat is ook zo voor de hertjes die nog worden geboren waarvan de moederherten al drachtig zijn. In gevangenschap worden damherten 10 jaar of ouder. Als de herten er niet meer zijn kan het hertenkamp mogelijk verder als kinderboerderij met de andere dieren die dan nog zijn.