Extra inzet van de ambtelijke organisatie brengt zoveel kosten met zich mee dat Zandvoort de begroting niet meer sluitend krijgt, legt wethouder Gert-Jan Bluijs uit in het radioprogramma van Haarlem Vandaag. Daarom komt de gemeente met een extra belasting voor evenementen met meer dan 10.000 bezoekers.
Luister hieronder het hele gesprek met wethouder Bluijs terug. Tekst loopt door onder fragment
De gemeenteraad is akkoord gegaan met het voorstel van wethouder Bluijs om de organisatoren van grote evenementen met meer dan 10.000 bezoekers een vermakelijkheidsbelasting of ‘funtaks’ op te leggen. Als de organisatie dit doorberekent aan de bezoekers zullen de toegangsbewijzen enkele euro’s duurder uitvallen.
“Als je zegt dat de inwoners van Zandvoort die kosten maar moeten ophoesten dan moet ik de belasting met 40 euro verhogen”
Gert-Jan Bluijs, wethouder Zandvoort
Het toeristendorp Zandvoort maakt bij evenementen altijd kosten, vertelt Bluijs. “Grote evenementen vragen heel veel begeleiding vanuit onze ambtelijke organisatie op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid, mobiliteit, vergunningverlening, verkeersbesluit maar ook communicatie. En niet te vergeten de inzet van personeel voor handhaving en toezicht. Die kosten kunnen we niet dekken vanuit onze reguliere begroting.” Dat zou betekenen dat de belasting omhoog moet omhoog moet. “Als je zegt dat de inwoners van Zandvoort die kosten maar moeten ophoesten dan moet ik de belasting met 40 euro verhogen”, vertelt de wethouder. Om die kosten eerlijker te verdelen komt er nu een heffing voor grote evenementen, is het idee.
Formule 1
Op dit moment is er slechts één evenement in Zandvoort dat de ‘funtaks’ moet heffen: de Formule 1. Bluijs schat hun omzet op zo’n 25 miljoen euro waarvan het meeste binnen de hekken van het circuit, plus een deel bij de lokale ondernemers in het dorp. “De gemeente krijgt daar niet direct inkomsten uit”, rekent de wethouder voor. Zandvoort vond de komst van de Formule 1 belangrijk voor het dorp en heeft daarom de eerste drie jaar alle kosten voor haar rekening genomen. “Nu is het zover dat we de kosten moeten dekken. Voor de komende editie nog niet maar de volgende als die komt zullen we onder andere deze taks gaan heffen”, geeft Buijs aan.
Heel logisch
Niet iedereen is voorstander van de vermakelijkheidsbelasting, zo ziet de organisatie van de Dutch GP de toeslag niet zitten. Maar volgens Bluijs is het de beste mogelijkheid om de extra kosten eerlijk te verdelen. “De meerkosten die de gemeente maakt, daar betaalt de bezoeker dan aan mee door een wat duurder kaartje”, heel logisch vindt Bluijs. Andere gemeenten als Amsterdam, Giethoorn en in de Zaanse Schans heffen al een vergelijkbare belasting.
Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe belasting in. De verwachting is dat de kaartjes voor de Formule 1 zo’n drie euro duurder worden door de heffing. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze heel gastvrij ontvangen worden”, besluit wethouder Bluijs.