De gemeente Haarlem is bereid om opnieuw rond de tafel te gaan met Museum van de Geest om te kijken naar een oplossing voor de ernstige financiële situatie waarin het museum zit. Dat zei wethouder Diana van Loenen donderdagavond tijdens de raadscommissievergadering. Eerder gaf het college al aan dat structurele steun niet mogelijk is vanwege de te hoge kosten. Het bestuur en de raad van toezicht hebben bij de vergadering ingesproken om het belang van het museum opnieuw te benadrukken.
Van Loenen benadrukt dat een ‘ultieme reddingspoging’ op dit moment nodig is om het museum nieuw leven in te blazen. “Zoals het er nu uitziet, kan het tot maximaal eind november blijven bestaan. Maar de waarde is voor Haarlem dusdanig groot dat we nog een laatste poging doen. Samen met de burgemeester nodig ik jullie, de GGZ-instellingen en fondsen uit voor een gesprek.”
Lees ook: Sluiting dreigt voor Museum van de Geest: “Dan gaat uniek historisch erfgoed verloren”
De wethouder wil tijdens het gesprek met name inzetten op een hogere bijdrage vanuit de GGZ-instellingen en investeerders. “En dan moet het museum met een solide plan komen”, aldus Van Loenen. “Alleen dan wordt het makkelijker om op korte termijn naar steun te kijken.” Ze zegt het ‘zeer te betreuren’ dat het museum in zwaar weer verkeerd. “Het is een ontzettend mooie plek, zowel qua inhoud als locatie. Het museum wordt breed gewaardeerd.”
Manifestatie
Om de dreigende sluiting te voorkomen heeft Museum van de Geest vanmiddag een korte manifestatie gehouden op de Grote Markt. “We willen opnieuw het belang van dit fantastische museum benadrukken”, zegt woordvoerder Carine Neefjes tijdens de actie. Met spandoeken en borden kwamen de vrijwilligers en medewerkers op het bordes van het stadhuis bijeen om de boodschap over te brengen. “We hopen dat de gemeente over de brug komt. Als dat gebeurt dan zullen ook andere fondsen aansluiten. Daar zijn we van overtuigd.”
Tekst loopt door onder de video.
PvdA Haarlem heeft het onderwerp vanavond op de agenda gezet om de financiële situatie van het museum te bespreken. “Er is een hulpvraag van 1,8 miljoen euro binnen gekomen. Het probleem is dat er daarna nog steeds geen garantie is dat het ook daadwerkelijk gaat helpen. Tot 2025 is er dan tijd om aan een nieuw plan te werken maar er zijn veel onzekerheden. Er worden bijvoorbeeld minder tentoonstellingen gehouden maar er moeten wel meer bezoekers naar het museum komen. Het is een enorm moeilijk vraagstuk.”
Lees ook: Gemeente Haarlem kan Museum van de Geest niet structureel steunen: “Kosten te hoog”
Bij de rest van de Haarlemse politieke partijen heerst verdeeldheid. “Een incidentele bijdrage zou kunnen, als ze het daarmee zouden redden”, zegt Frank Visser (CU). Joris Krouwels (D66) vraagt zich op zijn beurt af wat het minimale scenario is om te overleven. “Ze denken te groots, kom met een kleiner maar realistischer plan”, is zijn mening. Joyce Jacobsz van OPHaarlem ziet juist kansen met het museum. “Het is een prachtige plek om de problematiek rondom vluchtelingen en statushouders aan te pakken. Aan grote groepen mensen kan zo veel meer geboden worden.”
Haast
Omdat er haast achter zit, zal het gesprek tussen het college en het museum volgende week al plaatsvinden. Wanneer dit precies gebeurt en wanneer een besluit wordt genomen, is nog onduidelijk.
Lees ook: Museum van de Geest haalt ton op aan donaties, toekomst blijft onzeker