De gemeente Haarlem krijgt een ruim voldoende voor de uitvoering van de adviezen uit het burgerberaad CO2, een belangrijke stap in de aanpak van klimaatverandering. Dit oordeel deelden twee leden van het beraad vrijdag tijdens een evaluatiegesprek met (oud-)klimaatburgemeester Ton Belderok.
Het initiatief ‘Vinger aan de Pols’ ontstond uit het burgerberaad CO2, dat van november 2023 tot april 2024 plaatsvond. In dit beraad gaven inwoners adviezen over hoe de gemeente de CO2-uitstoot kan verminderen. Normaal gesproken worden dergelijke adviezen bij de gemeente neergelegd zonder verdere opvolging, maar volgens initiatiefnemer Ellen van der Weerd moest dat deze keer anders. “Daarom hebben wij dit opgezet,” vertelt zij. Samen met Rita Haafkes houdt Van der Weerd toezicht op de uitvoering van de adviezen door de gemeente.
Ruim voldoende
‘Vinger aan de Pols’ beoordeelt de gemeente op basis van hoe de adviezen uit het burgerberaad in praktijk worden gebracht. Elk lid kreeg de verantwoordelijkheid over enkele adviezen. Zo houdt Haafkes toezicht op het bevorderen van buurtsamenwerkingen in kweektuinen, terwijl Van der Weerd betrokken is bij een kunstwerk dat milieubewust gedrag stimuleert.
Hoewel er op veel punten vooruitgang is geboekt, zijn er nog verbeterpunten. “De communicatie verloopt niet altijd even soepel,” geeft Haafkes aan. Zo heeft zij bijvoorbeeld nog geen terugkoppeling ontvangen over haar advies. Volgens oud-klimaatburgemeester Belderok is dit echter in de maak. Van der Weerd benadrukt dat de samenwerking goed verloopt: “Het is mooi dat er overal al hard aan gewerkt wordt.”
Toekomst
Ondanks de positieve beoordeling benadrukken Haafkes en Van der Weerd dat er nog veel werk te doen is. “De eerste stap is gezet, maar we zijn er nog lang niet,” stelt Haafkes. Ze willen ‘Vinger aan de Pols’ nog een jaar voortzetten, in de hoop dat anderen het stokje daarna overnemen.