De aanloop naar de realisering van de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Kohnstammlaan in Heemstede ging niet zonder slag of stoot. In de eerste plannen van de gemeente zou een prachtig bloemenveld moeten sneuvelen. Na ophef vanuit de buurt zijn de noodwoningen geplaatst op de parkeerplaats aan de overkant. Tijdens de bewonersavond gisteravond, waarbij de buurtbewoners een kijkje mochten nemen in de noodwoningen, was er van de eerdere ophef niets meer te merken. Dat de gemeente de belofte heeft gemaakt dat de woningen maximaal negen maanden blijven staan, zal daarin wellicht een rol hebben gespeeld.
Acht noodwoningen en een gemeenschappelijke ruimte met een uitzicht waar menig Heemstedenaar jaloers van wordt: aanstaande maandag zullen de eerste Oekraïense vluchtelingen hier hun intrek nemen. Het gaat om Oekraïners die al in Heemstede verblijven bij particulieren en nu een eigen plek krijgen. In totaal is er plek voor 16 mensen – aanstaande maandag komen de eerste tien mensen. Het gaat veelal om alleenstaanden, daarom worden voor nu niet alle bedden gebruikt.
‘Spookdorp’
Ongeveer veertig nieuwsgierige omwonenden komen gisteravond een kijkje nemen, ook burgemeester Astrid Nienhuis en wethouder Sam Meerhoff zijn aanwezig. De noodwoningen zijn vrijwel identiek aan de noodwoningen op de Sportparklaan, alleen de kleur is anders. De woningen die veel lijken op containers zijn van de buitenkant antracietkleurig, de noodwoningen aan de Sportparklaan, waar sinds eind juli statushouders en jonge Heemstedenaren wonen, zijn wit van kleur. Waar de ene buurtbewoner vindt dat de donkergrijze kleur zorgt voor een chique uitstraling, is een ander minder enthousiast: “Als het straks donker is, lijkt het wel een spookdorp”.
Tekst gaat door onder de foto
Over de komst van de vluchtelingen zijn vrijwel alle omwonenden positief, het feit dat de woningen maar negen maanden blijven staan helpt daarbij. Zeker is dat een belangrijk gegeven voor de directe overburen, die aangeven dat door de komst van de woningen het bij hun in huis nu donkerder is doordat het daglicht wordt geblokkeerd.
We mogen dankbaar zijn dat we het zo goed hebben in Nederland, dus als we mensen kunnen helpen, wie dan ook, dan is dat niet meer dan normaal”
Omwonende Kohnstammlaan
Het feit dat het om Oekraïense vluchtelingen gaat en niet om asielzoekers of statushouders maakt voor een aantal buurtbewoners wel het verschil. “Bij een asielzoeker heb ik toch een ander beeld, dan denk ik aan mannen met baarden, een vluchteling uit Oekraïne geeft toch een ander gevoel”, aldus een dame die in de straat achter de Kohnstammlaan woont.
Dat gevoel wordt niet door iedereen gedeeld. “Voor ons had het geen verschil gemaakt wie er komen wonen”, zegt een echtpaar dat al vijftig jaar in Heemstede woont. “We hebben vroeger veel gereisd en gezien onder welke erbarmelijke toestanden mensen soms leven. We mogen dankbaar zijn dat we het zo goed hebben in Nederland, dus als we mensen kunnen helpen, wie dan ook, dan is dat niet meer dan normaal.”
‘Niet mooier maken dan het is’
De projectleider die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de opvanglocaties in Heemstede is tevreden over de opkomst en de gesprekken. “We hebben de juiste verwachtingen geschept, je moet het naar de omwonenden toe vooral niet mooier maken dan het is”, legt hij uit.
De noodwoningen zullen negen maanden op de Kohnstammlaan blijven staan, net als de noodopvang op de Sportparklaan. Waar ze daarna naar toe gaan is nog niet bekend, daarover zal binnenkort in de raad worden gesproken, laat wethouder Meerhoff weten.
Op de valreep schiet een bewoonster de burgemeester aan. “Ik heb nog een bank van twee meter over, kunnen jullie die gebruiken?”