Noord-Holland blijft achter bij haar ambitie om meer grond voor duurzame landbouw te creëren.
Dit terwijl het collegeakkoord uit 2011 nog op een forse uitbreiding mikte, blijkt uit een tussenrapportage dat het gebied voor duurzame landbouw in de afgelopen vijf jaar nauwelijks toenam.
En dit is reden voor GroenLinks Noord-Holland om het heft in eigen hand te nemen. De fractie lanceert daarom in het initiatiefvoorstel ‘De prijs van ons eten’ een aantal voorstellen om duurzame landbouw uit te breiden.
Zo wil GroenLinks dat stukken grond die in bezit van de provincie zijn verpacht kunnen worden aan duurzame boeren die willen uitbreiden, of aan boeren die willen omschakelen naar duurzame landbouw. Er zijn ongeveer zestig boeren in de provincie die hier interesse in hebben.
Ook pleit GroenLinks voor meer collectief agrarisch natuurbeheer en dit financieel aantrekkelijk te maken. De partij wil dat de provincie natuur en – landbouwbeleid meer integraal gaat benaderen. Het is bekend dat duurzame landbouw een grote bijdrage levert aan het versterken van de biodiversiteit, benadrukken zij.
Antoinette Tanja, woordvoerder van de fractie: ‘Over de ruggen van dieren, klimaat, milieu en onze gezondheid voert helaas één uitgangspunt de boventoon: de laagste prijs. De duurzame landbouw is een goed voorbeeld hoe het anders kan en moet. De vraag naar duurzame producten is enorm toegenomen en daardoor komt de balans tussen vraag en aanbod in gevaar.’
‘Tegelijkertijd draagt duurzame landbouw bij aan een gezond ecosysteem met veel bodemleven, schone sloten en meer weidevogels. In de provincie zijn veel geschikte gronden voor duurzame productie. Maar die stap moet wel gezet worden. Werk aan de winkel voor de provincie dus!’