Het waren tot en met juni de natste twaalf maanden ooit gemeten volgens het KNMI. Door regenval lopen huizen meer kans op vochtproblemen. Extra risico is er voor woningen in Bloemendaal en Aerdenhout, waar al vochtproblemen speelden door het hoge grondwaterpeil. Ondanks de warmere weken staat het peil nog altijd hoog.
Vochtbestrijdingsbedrijf Provocht Haarlem zegt nog steeds een toename in aanvragen te zien. “Er zijn veel lekkages in Bloemendaal en Aerdenhout omdat er minder grondwater wordt weggepompt. Een hoger grondwaterpeil zou beter zijn omwille van verschillende redenen”, vertelt bedrijfsleider Vincent van de Lagemaat. “Alleen bewoners zitten wel met de problemen”, ziet hij. “Waterschappen en ook gemeentes zoals Bloemendaal vertellen doodleuk dat bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het drooghouden van hun kelder. Alleen hebben die bewoners nog nooit in hun hele leven dat ze in hun huis wonen last gehad van natte kelders. Simpelweg omdat de grondwaterstand nog nooit zo hoog stond.”
“Het grondwaterpeil is overal langzaam gedaald, maar is nog steeds hoger dan in andere jaren” – Gemeente Bloemendaal
Kelder waterdicht maken
De gemeente Bloemendaal zegt daarentegen de afgelopen tijd weinig “heel weinig meldingen en vragen” over waterlast te krijgen. “We hebben deze zomer in de regio gelukkig geen extreme buien gehad zoals in het zuiden en oosten. We kunnen niet spreken van een natte zomer”, aldus woordvoering. “Het grondwaterpeil is overal langzaam gedaald, maar is nog steeds hoger dan in andere jaren”, geeft de gemeente toe. “Wij adviseren bewoners met ondergelopen kelders nog steeds de kelder waterdicht te (laten) maken.”
Dit advies noemt vochtbestrijdingsbedrijf Provocht Haarlem “kort door de bocht”. “De bewoners zitten er toch maar mee en de kosten kunnen soms hoog oplopen”, aldus Van de Lagemaat. “Ook lekker makkelijk om zich te verschuilen achter Natura2000.”
“De meeste pompen in de omgeving staan nog aan” – Thea Bruins, inwoner Aerdenhout
Rustiger
Thea Bruins woont in Aerdenhout en richtte een stichting op voor gedupeerden die te maken hebben met vochtproblemen door het grondwaterpeil. “Wij willen dat er verantwoordelijkheid genomen wordt voor betere afwatering. Het probleem is dat instanties naar elkaar wijzen”, legt ze uit. Er kwamen bij haar het afgelopen jaar ruim 130 meldingen uit Aerdenhout, Bloemendaal, IJmuiden en enkelen in Overveen binnen van mensen met vochtproblemen.
Deze week ontving Bruins bezoek van de Provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. “De meeste pompen in de omgeving staat nog aan, er wordt nog flink gepompt bij sommige woningen,” vertelt ze over de situatie nu. Bij haar eigen huis kan de pomp sinds 16 juli wegens het goede weer uit. “Alle deuren en ramen staan bij mij open om het vocht eruit te krijgen. Fijn dat het nu droger en zonniger is, maar we vrezen wat het najaar gaat doen.”
Bruinsma pleit voor betere afwatering. “De vorige wethouder (Henk Wijkhuisen, red.) toonde geen enkele interesse. In de nieuwe wethouder Thessa van der Windt heb ik meer vertrouwen; zij is in juli al hier komen kijken. Tijdens de wandeling zagen we echt ernstige gevallen van wateroverlast, daar gingen de ogen van open. Het overleg verloopt nu goed. Op dit moment heb ik vertrouwen dat de afwatering werkelijkheid gaat worden. Maar eerst zien, dan geloven.”
Luister terug: Wethouder geeft inkijkje in wateroverlast-perikelen in Aerdenhout