Pleegzorg Nederland heeft een groot tekort aan pleegouders, dit geldt ook voor de regio Zuid-Kennemerland. “Op dit moment zitten er ongeveer 150 kinderen in een pleeggezin in de regio”, zegt Rianne van Huijstee van Kenter Jeugdhulp. “Op het ogenblik wachten 25 kinderen in onze regio op een gastgezin”, schat ze. Meerdere gebouwen in Nederland kleuren deze week groen vanwege de Week van de Pleegzorg.
Van Huijstee stelt wel dat de lijst met het aantal kinderen dat wacht op een pleeggezin het probleem niet volledig weergeeft. De wachtlijst is in vergelijking met vorig jaar langer, maar volgens van Huijstee fluctueert de wachtrij sterk. “Sommige kinderen worden niet eens op de wachtlijst geplaatst, omdat ze weten dat er geen plek is. Er wordt dan gezocht naar andere oplossingen”, legt ze uit. “Dit doen wij ook voor kinderen die wel in de wachtrij staan.”
Daling na corona
Volgens haar is de daling van het aantal aanmeldingen van nieuwe pleegzorgouders zorgelijk. Landelijk staan er 900 kinderen op de wachtlijst en worden er 3500 nieuwe pleegouders gezocht. “Bij ons in de regio is het tekort minstens net zo groot,” aldus Van Huijstee. Waar de daling precies aan ligt, kan ze niet zeggen. “Al zien wij wel dat er in de periode na corona een daling van het aantal aanmeldingen is.”
Wij zijn op zoek naar allerlei soorten pleegouders. Voor langere tijd, en voor kortere tijd, maar bijvoorbeeld ook voor alleen tijdens de weekenden”
Rianne van Huijstee, Kenter Jeugdhulp
Kinderen die op een wachtlijst staan krijgen wel hulp, maar opvang zou beter zijn. “Het is niet zo dat alle kinderen gelijk de hele week moeten worden opgevangen. Wij zijn op zoek naar allerlei soorten pleegouders. Voor langere tijd, en voor kortere tijd, maar bijvoorbeeld ook voor alleen tijdens de weekenden”, zegt Van Huijstee.
Wij zochten Sjors en Ellen op bij hun thuis. Tekst gaat door onder de reportage
Sjors en Ellen zijn een zogeheten crisispleeggezin. Bij hen komen kinderen voor een korte periode van maximaal zes weken. “Wij hebben hetzelfde doel als de ouders: het kind zo goed mogelijk helpen”, vertelt het echtpaar. Volgens de twee is het vooral ‘heel leuk’. “Wij hebben zelf ook drie kinderen en die hebben er altijd plezier aan beleefd. Het laat onze kinderen ook een beetje zien dat wij geluk gehad hebben met waar we geboren zijn”, vinden de pleegouders. “Het is fijn dat we mensen kunnen helpen.”
“Wij hebben al 25 kinderen geholpen, en een aantal van hen heeft weer contact met ons gezocht, dat is heel leuk”
Sjors, pleegvader
Het adres waar Sjors en Ellen wonen is geheim, dit omdat niet alle ouders blij zijn dat hun kind naar een pleeggezin gaat. “Wanneer een kindje bij ons weg gaat geven wij altijd een fotoboekje mee, zodat ze nog eens terug kunnen kijken”, meldt Ellen. Sjors voegt eraan toe dat ondanks het adres geheim is de oud pleegkinderen dit wel kunnen opvragen bij pleegzorg. “Wij hebben al 25 kinderen geholpen, en een aantal van hen heeft weer contact met ons gezocht, dat is heel leuk”, aldus Sjors.
In overleg
“Afscheid nemen van de kinderen is altijd lastig” zeggen Sjors en Ellen. “Om dit minder erg te maken gaan we de dag erna altijd iets leuks doen, bijvoorbeeld samen uit eten”, aldus Sjors en Ellen. Van Huijstee vertelt dat Sjors en Ellen soms ook voor een langere periode een pleegkind hebben opgevangen. “Dit gaat dan altijd in overleg, je kan natuurlijk ook ‘nee’ zeggen”, legt ze uit.
Morgen is er een online informatie bijeenkomst over pleegzorg en je opgeven als pleeggezin. Van Huijstee hoopt dat veel mensen aansluiten. “Het is vrijblijvend, en voordat je kind een thuis geplaatst krijgt, worden er nog heel veel stappen ondernomen. Je krijgt echt niet gelijk een pleegkind in huis”, licht ze toe. “Ik hoop dat mensen de eerste stap weer durven te zetten.”
Opgeven voor de online informatie avond kan via openjewereldnh@gmail.com