Morgen staat de Koepel in Haarlem in het teken van een grootschalig AI-evenement genaamd GPTx. Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen, met de opkomst van onder andere ChatGPT en Bard. Mike Rijkers, de organisator van het evenement, vertelt er ons tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag alles over. Wat kunnen we verwachten op deze dag?
Rijkers geeft een kijkje in de activiteiten die plaatsvinden tijdens het evenement: “Het is de tweede editie van GPTx in de Koepel. Deze keer gaan we met zo’n 200 tot 300 deelnemers praktisch aan de slag met verschillende tools die gericht zijn op generatieve AI. Dit houdt in dat we AI gebruiken om dingen te creëren, zoals tekst en visuals.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
Rijkers ziet kunstmatige intelligentie als een soort hulpje: “Ik zie het zelf een beetje als een soort stagiair die je gewoon af en toe dingen kan vragen om te doen. Je moet het altijd zelf nog even nakijken. Het is zeker niet perfect, maar het scheelt je wel een hoop werk om van tevoren een beetje voorbereid te hebben.”
Rijkers begrijpt de weerstand en merkt op dat dit vaak het geval is bij nieuwe technologieën. “Ik heb zelf het gevoel dat die weerstand ook wel eens komt omdat we het niet kennen”, legt hij uit. “Daar is juist deze dag voor, ga lekker aan de slag en probeer dingen uit. Dat is toch in mijn ogen in ieder geval de beste manier om dingen te leren kennen.”
Leren omgaan met AI
Het evenement draait volgens Rijkers om AI beter te leren gebruiken. “Vrijdag draait het echt om, wat betekent dit nou voor jouw baan? Hoe kan je dit gebruiken om je werk beter te doen. We gaan enerzijds kijken, wat is dit nou en wat kan je ermee? En vervolgens kijken we wat voor nieuwe vaardigheden je nu moet leren. Dat heeft wel te maken met welke vraag je precies stelt, welke opdracht geef je nou aan dat systeem.”
Tijdens het evenement wordt niet alleen gefocust op ChatGPT, maar ook op andere tools zoals Midjourney, waarmee afbeeldingen gecreëerd kunnen worden. “Ik begrijp er eerlijk gezegd niks van, als je ernaar kijkt is het echt bijna magie” vertelt hij. “Dat is ook het risico, want het zou juist wel wat toegankelijker moeten zijn. Dat is absoluut iets wat voor mij beter moet. Dat je ook weet waarom je bepaalde antwoorden krijgt, welke bronnen daar achter zitten, welke vooroordelen er in zitten en welke keuzes zo’n systeem maakt.”
“Ik begrijp er eerlijk gezegd niks van, als je ernaar kijkt is het echt bijna magie”
Mike Rijkers, GPTx
Het evenement is voor Rijkers geslaagd als mensen actief meedoen. “We gaan lekker praktisch aan de slag. Mensen moeten niet alleen luisteren naar iemand die wat te vertellen heeft, maar gewoon zelf aan de slag gaan. Het liefst de laptop openklappen en een open mind krijgen. Gewoon lekker dingen uitproberen”, legt hij uit.