Vijftien miljard aan goud en contanten zijn de afgelopen weken in het geheim verhuisd van Haarlem naar Zeist. Coen Voormeulen, divisiedirecteur cash van de Nederlandse Bank (DNB), was verantwoordelijk voor de verplaatsing. Hij vertelt aan Aiko Letschert over hoe de operatie is verlopen in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
Voormeulen benadrukte dat het niet volledig geheim gehouden kon worden, aangezien de aanwezigheid van gepantserde voertuigen en beveiliging op de weg niet onopgemerkt bleef. “Als je dit soort transporten op de weg ziet rijden, dan zie je wel dat er geen broodjes in zitten. We hebben ons zeker gerealiseerd dat het op kan vallen als je met zulke auto’s en politie en allerlei andere beveiliging er omheen rijdt. Maar het is gelukkig goed gegaan.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De verplaatsing was noodzakelijk vanwege de lopende renovatie van het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam, waar het goud en de contanten eerst werden bewaard. “In 2020 hebben we het van Amsterdam naar Haarlem verhuisd. We hebben ervoor gekozen om al dat goud en al die bankbiljetten niet terug te verhuizen naar Amsterdam maar het op een andere plek onder te brengen, zodat het gerenoveerde hoofdkantoor ook een beetje open en transparant kan zijn in verbinding met de samenleving”, legt Voormeulen uit.
Streng beveiligd
Het nieuwe gebouw in Zeist voldoet aan de modernste beveiligingsstandaarden en bevindt zich op een militair terrein, wat een extra beveiligingsvoordeel oplevert. “Onze buren zijn de Koninklijke Marchaussee en de brigade speciale beveiligingsopdrachten. Dat zijn die mensen die je soms bij gijzelingen ziet en de aller ingewikkeldste criminele dingen. Het is een fijn gevoel dat zij onze buren zijn”, vertelt Voormeulen.
“We moeten het er niet van hebben. Het is een bonus. Want het gebouw zelf is zo ontworpen dat het gewoon superveilig is”, aldus Voormeulen. “Ik heb geen zorg dat er gekke dingen gebeuren. Maar ik ben wel blij dat al dat goud en al die biljetten er liggen. Want dat is toch een operatie die we niet elke dag doen.”
Reserves
Het goud dat in Zeist wordt bewaard, maakt deel uit van de reserves van DNB. “Je moet je voorstellen dat als het hele financiële systeem echt helemaal in elkaar zakt, met een hele grote crisis, dan is het handig als je iets hebt wat zijn waarde behoudt. En als goud één ding heeft laten zien, zeker in perioden van crisis, is dat het zijn waarde behoudt”, vertelt hij.