Dit weekend zijn dankzij een burgerinitiatief in de Leidsebuurt twee AED’s opgehangen.
Haarlem is weer twee AED’s rijker. In de Leidsebuurt zijn deze week de levensreddende apparaten geplaatst. Eén op de hoek Oranjestraat/Gasthuislaan, en één op de hoek Oranjeboomstraat/Oranjestraat.
Initiatiefnemer is buurtbewoner Giovanni der Kinderen. Hij zag een aantal maanden geleden een filmpje van de Hartstichting op tv. Hierin werd het plaatsen van de Automatische Electronische Defibrilators (AED’s) in woonwijken gepromoot. Giovanni zag de noodzaak hiervan in voor zijn eigen buurt. In de Leidsebuurt bleken immers nog geen openbaar toegankelijke AED’s te zijn.
Op de website BuurtAED.nl van de Hartstichting stond vermeld hoe je via crowdfunding het aanschaffen en plaatsen van een buurt-AED moest aanpakken. Giovanni ging langs vele deuren in de Oranjestraat om de animo te pijlen. Dat bleek overweldigend, mensen wilden direct doneren. Via facebook liep dat. De kosten voor een buurtAED bedragen 2.600 euro. Hiervan sponsort fabrikant Philips 1.000 euro. Binnen vier dagen had Giovanni de resterende 1.600 euro bij elkaar. Omdat er nog meer geld binnen kwam, opperde medebuurtbewoonster Petra Hermans om de actie uit te breiden met een inzameling voor een tweede buurtAED. Binnen een week was ook dit bedrag gehaald.
Omdat er op de actie van de Hartstichting een ware stormloop was ontstaan in heel Nederland bleek dat bij de aanvraag er eigenlijk niet direct een AED te leveren was. Eind februari werden er nu toch twee AED’s geleverd. Deze zijn tijdelijk en zullen ter zijner tijd omgewisseld moeten worden.
Zaterdag werden de AED’s opgehangen door Marcel Vitalli. Hij is de man die dit ook al had gedaan in de Vijfhoek. De bewoners van het pand hoek Oranjestraat/Gasthuislaan waren bereid om hun muur daarvoor te laten gebruiken. Er moest een gat geboord worden voor de benodigde elektra. De AED moet op ongeveer 1.40 meter hangen. De tweede AED op de hoek Oranjeboomstraat/Oranjestraat kwam aan de muur van de nieuwbouw, eigendom van Préwonen, te hangen. Zij sponsoren daar de elektriciteit.
Giovanni vond het belangrijk dat de apparaten zonder slot geleverd zouden worden. Zo kan iedereen er direct bij als dit nodig is. De wijkraad, bij monde van Luuk Zandstra, was bereid de verzekeringspremie hiervoor te betalen. Er zijn in de Leidsebuurt ongeveer vierhonderd burgerhulpverleners. Dat zijn mensen die kunnen reanimeren en aangesloten zijn bij een alarmdienst via hun telefoon. Deze mensen zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder bij een slachtoffer dan de ambulance waardoor de overlevingskansen flink toenemen. De inzet van een voor handen zijnde AED versterkt die kans nog eens extra.
In het badhuis aan het Leidseplein vind in april een re-animatiecursus plaats. Hiervoor hebben zich twaalf personen opgegeven. Een deel van de kosten wordt betaald door de wijkraad wederom, het badhuis vraagt niets voor de verhuur van de ruimte. Hierdoor hoeven de deelnemers zelf slechts 10 euro te betalen aan de Hartstichting. Giovanni benadrukt dat de kracht van de actie zit in het persoonlijk bij de buurtbewoners deur aan deur langsgaan. Hij is blij dat er nu twee AED’s in zijn buurt aanwezig zijn.
Ook interesse om buurtAED’s in jouw buurt te plaatsen? Kijk dan hier.