Haarlem wil als een van de eerste grote steden beleggers verbieden huizen op te kopen voor de verhuur. Volgens het FD wil de gemeente, met Rotterdam, Eindhoven en Den Haag, begin volgend jaar al zo’n verbod instellen.
De steden willen met het verbod de krapte en de hoge prijzen op de woningmarkt tegengaan. Complete wijken kunnen worden aangewezen, waarna beleggers geen goedkope woningen meer mogen opkopen voor de verhuur. Zij zouden op die manier starters van de woningmarkt verdrijven.
De Haarlemse woningmarkt is al lange tijd overspannen. Door de hoge prijzen en het woningtekort kunnen starters of mensen met een lager inkomen maar moeilijk een koophuis vinden. Vorige week werd dat nog pijnlijk duidelijk: een krot in de Bakkerstraat stond voor 95.000 euro te koop en die prijs werd na een renovatie verviervoudigd.
‘Zo snel mogelijk invoeren’
De Haarlemse PvdA-fractie reageert verheugd op de plannen. De coalitiepartij wil dat de opkoopbescherming ‘zo snel mogelijk’ wordt ingevoerd. Donderdag zal de fractie hierover vragen stellen aan de wethouder.
De VVD in Haarlem is geen fan van het verbod, hoewel de partij benadrukt dat “woningen voor alle segmenten beschikbaar moeten blijven”. Daarnaast worden er volgens raadslid Joris Blokpoel al maatregelen genomen: strengere regels voor het splitsen van woningen en een zelfbewoningsplicht bij bepaalde nieuwbouwwoningen.
“Maar beleggen an sich ben ik geen tegenstander van”, zegt Blokpoel, die stelt dat beleggers de woningmarkt ook ‘bereikbaar’ houden. Ook zijn er veel verschillende soorten beleggers, stelt hij. “Stel je bent ouder en je hebt studerende kinderen en wilt voor hen een huis kopen, dan moet dat mogelijk blijven.”
‘Geen structurele oplossing’
Beleggers zijn ook niet blij met het verbod, net als De Nederlandsche Bank. Zij stellen dat de opkoopbescherming geen structurele oplossing kan zijn voor de schaarste op de huizenmarkt, en dat de maatregelen er juist voor kunnen zorgen dat er een tekort aan huurhuizen in de vrije sector komt.
Ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft twijfelt of de maatregel wel gaat werken. “Je voegt hierdoor geen extra woningen toe”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar voor koopstarters betekent het dat ze iets meer mogelijkheden krijgen. Zij vissen vaak achter het net als beleggers gaan kopen.”
‘Leefbaarheid onder druk’
Volgens de hoogleraar is de maatregel vooral bedoeld om de leefbaarheid in stand te houden. Die staat nu in veel steden onder druk doordat veel woningen worden opgekocht en vervolgens verhuurd.
“Een deel van de mensen dat de woningen opkoopt, verhuurt deze aan studenten of arbeidsmigranten”, legt Boelhouwer uit. “De woningen worden ‘verkamerd’ en er komen meer mensen in te zitten dan normaal.”
De Eerste Kamer moet nog wel over de wet stemmen die het mogelijk maakt een verbod in te voeren. Dat gebeurt naar verwachting voor het einde van het jaar.