Haarlemmers zijn kampioen werken. De stad heeft van de 50 onderzochte gemeenten de hoogste participatiegraad: 73 procent. Dat staat in de jaarlijkse Atlas voor gemeenten.
In Enschede is de participatiegraad met 56 procent het laagst. Verder blijkt dat het percentage Nederlanders dat werkt, is gedaald. Van alle mensen in Nederland tussen de 15 en 64 jaar werkt 65 procent. In 2008 was dat nog ruim 67 procent. ‘Ik ben er echt trots op. Dat is heel mooi nieuws’, aldus de Haarlemse wethouder van Economie Zaken, Joyce Langenacker in een reactie aan Haarlem105. ‘We hebben goede contacten met het bedrijfsleven en het geluk dat we in een regio zitten waar veel werkgelegenheid is. Gezamenlijk met het woonklimaat in Haarlem, waardoor veel hoogopgeleiden met een baan in onze stad komen wonen, maakt dat we nu dit mooie resultaat hebben.’
De invoering van de nieuwe Participatiewet zal voor de ene gemeente een grotere opgave zijn dan voor de andere, zeggen de makers van de atlas. Als de Eerste Kamer instemt met de plannen, gaat die nieuwe wet in op 1 januari 2015. Met de nieuwe wet worden de Wajong, de sociale werkvoorziening en de bijstand gebundeld. Daarbij worden meer taken naar de gemeenten overgeheveld. Gemeenten worden financieel verantwoordelijk voor een groter deel van de niet-werkende bevolking. ‘Het helpt ons dat wij een goede band hebben met het bedrijfsleven, waardoor mensen met een handicap in de toekomst makkelijker bij bedrijven in Haarlem aan de slag kunnen, aldus Langenacker.
foto: Johan Rijbroek