Veel Haarlemmers letten op circulariteit in hun dagelijkse keuzes, blijkt uit onderzoek van het Inwonerspanel Haarlem. Vooral als het gaat om voedselverspilling en kleding zijn Haarlemmers actief: bijna iedereen zegt bewust zo min mogelijk eten weg te gooien, en oude kleding wordt massaal naar de textielbak gebracht. Toch zijn er ook duidelijke grenzen aan het circulaire gedrag, met name bij de aanschaf van elektronische apparaten en kledingruil.
Ruim 2.400 Haarlemmers deden mee aan het onderzoek dat de gemeente uitvoerde in februari 2025. De resultaten geven inzicht in hoe circulair Haarlemmers zich gedragen op thema’s als eten en drinken, kleding, consumptiegoederen en bouwen en wonen.
Voedselverspilling voorkomen is de norm
Wat opvalt: het voorkomen van voedselverspilling is sterk ingeburgerd. 96 procent van de ondervraagden zegt zo min mogelijk eten weg te gooien. Ook eet een meerderheid weleens seizoensgroenten, vegetarisch of voedsel dat in Nederland is geproduceerd – allemaal vanuit een milieubewuste insteek.
Bij kleding zijn vooral inzamelingsacties populair: bijna iedereen brengt weleens kleding naar een textielbak. Minder kleding kopen, laten repareren of kiezen voor duurzame materialen komt ook veel voor. Toch blijft het kopen van tweedehands kleding of het (ver)huren ervan voor de meeste Haarlemmers nog een stap te ver.
Liever nieuw dan gerepareerd
Bij grotere aankopen zoals witgoed, elektronica en gereedschap is circulariteit minder bepalend. De meeste inwoners kopen dit soort producten nieuw wanneer ze stuk gaan. Slechts een klein deel kiest voor reparatie of een tweedehands alternatief.
Opvallend is dat een flink deel van de Haarlemmers zegt bereid te zijn meer te betalen voor circulaire producten, maar dat de prijs toch vaak een struikelblok vormt. Veel mensen vinden deze producten nog te duur of lastig te vinden.
De gemeente gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om het Actieprogramma Circulaire Economie verder vorm te geven. Met gerichte maatregelen wil Haarlem inwoners ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes.