Het kabinet heeft besloten dat horecazaken de komende vier weken dicht moeten. Het is een van de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen. Hoe komt dit nieuws aan bij Haarlemse horecaondernemers?
Jurriaan Scheffer, de eigenaar van Proeflokaal De Blauwe Druif: “Ik ben teleurgesteld. Het is eenrichtingsverkeer. We krijgen behoorlijk de Zwarte Piet. Ik vind dat dat onterecht is. Of het nut gaat hebben… Dat hopen we met z’n allen.”
De laatste adem
Scheffer vindt dat het kabinet niet genoeg doorpakt. “Het is allemaal een beetje halfbakken. Het is allemaal een beetje. Tot 20.00 uur mag je gewoon alcohol kopen. Gooi dan gewoon alles dicht. Maar alleen de horeca: dat is zo dubbel, zo zuur… Het is natuurlijk makkelijk om alleen de horeca aan te pakken. Het kan zijn dat heel veel horecacollega’s de laatste adem uitblazen.”
Hans Muis van Bar Wolkers vindt het ook niet eerlijk dat juist de horecazaken moeten sluiten. “Ik denk: ‘jeetje mina, er zijn zoveel andere keuzes die je kunt maken, waarom ons?'” Wat voor andere keuzes? “Je zou sportscholen kunnen sluiten. Wij hebben zoveel klappen gehad… De sportscholen trouwens ook.”
“Hoeveel klappen moet je krijgen?”
Het nieuws komt hard aan bij Muis. “Ik heb er wel echt last van. Van de eerste periode hebben we een behoorlijke klap gehad. Daar zijn we aardig van hersteld; daar hebben we keihard aan gewerkt. Nu de tweede klap… Hoeveel klappen moet je krijgen?”
Eigenaar Marco de Graaf van Restaurant De Overkant geeft aan dat hij ook verbaasd is over de beslissing van de regering. “We laten als horeca uitstekende cijfers zien. Er is zelfs een afnemende trend in het aantal besmettingen in de horeca. Het is merkwaardig om te zien dat we dan toch dicht moeten. Ik begrijp daar helemaal niets van.”
Emotioneel
De aanstaande sluiting doet veel met De Graaf. “Je wordt er best wel emotioneel van. Je hebt een gezin te onderhouden, je hebt je vaste lasten die doorgaan.” De horecaondernemer heeft geen idee of hij het hoofd boven water kan houden. “We moeten nog maar zien of iedereen die geld van mij krijgt daaraan wil meewerken. Banken roepen nu al: wij gaan geen uitstel van betaling geven. Dat is wellicht een doodklap, misschien ook wel voor mijn zaak. Het personeel denkt er ook over om eens in een andere branche te gaan kijken.”
“Juist de kleine cafés kleuren de stad”
Jurriaan Scheffer verwacht dat het horecalandschap heel erg zal veranderen in de komende tijd. “Ik verwacht dat de romantiek er afgaat. De grote horecazaken nemen het over. De kleine tentjes zullen het niet redden. En juist de kleine cafés kleuren de stad. Dat zijn de smaakmakers. Daar kunnen ze het anders doen.”
Drugsgebruik
Scheffer denkt dat de sluiting van de horeca niet alleen negatieve gevolgen heeft voor de horecaondernemers en hun personeel. “Jongeren gaan zich vervelen. Daardoor zal het drugsgebruik onder hen gaan toenemen. En je krijgt sociale verarming. Mensen zien geen mensen meer. Daar krijgen we de rekening wel van.”
Kan Scheffer zelf nog open straks? “Ik red het nog wel even. Ik doe het al 25 jaar. Maar je zult maar een nieuwe zaak begonnen zijn. Dan ben je ten dode opgeschreven.”
Meubelwinkel
Hans Muis overweegt om het over een andere boeg te gooien. “We denken erover om te switchen naar een meubelwinkel. We zijn nu al voor een deel winkel, maar we kunnen er ook grotere spullen in zetten.” Muis gaat zich verder richten op eten en drinken ’to go’.
Ook bij De Overkant kunnen mensen de komende weken terecht voor het afhalen van eten. Marco de Graaf: “We hopen dat daar toch wat mensen op afkomen. Er is een vaste club mensen die blijft komen, maar er zijn ook mensen die wegblijven, omdat ze huiverig zijn om een kleine zaak in te lopen.”
Oudejaarsborrel
Proeflokaal De Blauwe Druif sluit deze periode van open zijn vanavond in stijl af. Scheffer: “We houden een prachtige Oudejaarsborrel voor maximaal dertig personen, in twee groepen. Dan gaan we elkaar het beste wensen en afscheid nemen. Het zal een emotionele avond worden.”