Deze week start een proef met de schillenfiets. Dit is de groene bakfiets die langs de Haarlemse restaurants rijdt om keukenafval op te halen. Jasper Fleers van de Groene Lobby: “We willen de horeca graag helpen om te verduurzamen. Door samen te werken met de gemeente en Spaarnelanden is het idee van een Schillenfiets nu realiteit. We gaan voor een succesvolle proef!”
De toekomst
Keukenafval werd tot nu toe niet gescheiden en hierdoor belandde het bij het restafval. De horeca hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. De wil is er bij de ondernemers om afval te scheiden, maar het moet wel betaalbaar en haalbaar zijn.
Roderick Wijle, eigenaar Bar Boef is daarom ontzettend blij met de proef van de schillenfiets “Het afval scheiden kost weinig moeite en er zijn geen extra kosten mee gemoeid. Hopelijk melden meer restaurants zich aan en weten we over een tijdje niet anders meer dan dat we ons keukenafval meegeven aan de Schillenfiets!”
Het opgehaalde afval wordt vervolgens verwerkt tot compost en biogas. Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden, is heel enthousiast en ziet in deze manier van inzamelen de toekomst: “We willen grondstoffen in heel Haarlem op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier inzamelen. In dichtbebouwde gebieden, zoals het Haarlemse centrum is dat een grote uitdaging, maar de Schillenfiets manoeuvreert makkelijk door de kleine straatjes . Bovendien kunnen we er keukenafval van deur tot deur mee ophalen. Een mooie eigentijdse variant van de schillenboer!”
De bakfiets gaat langs bij zo’n 25 restaurants die meedoen aan de Koplopergroep Circulaire Restaurants. Restaurants die aan de pilot meedoen zijn te herkennen aan een sticker bij de ingang. Jelka Roos, Teamleider communicatie Spaarne landen: “De proef duurt minimaal drie maanden. Daarna vindt er een evaluatie plaats en kunnen restaurants deelnemen tegen een kleine vergoeding.”
Meer weten? Vanavond tussen 17:00 en 19:00 uur hoor je in het radioprogramma Haarlem105 hier meer over!