Als de horeca in Haarlem opnieuw de deuren zou moeten sluiten vanwege de stijgende coronacijfers, dan zou dat volgens Hildo Makkes van der Deijl van Horeca Haarlem grote gevolgen hebben. De rek voor restaurants, kroegen en clubs is er volgens hem uit.
Eerder deze week uitte de GGD al haar zorgen over het aantal toenemende besmettingen in deze regio. Volgens de voorzitter van de Haarlemse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland is de angst voor nieuwe maatregelen aanwezig. “We zijn blij dat we net weer open zijn, de schade wordt zelfs nog opgenomen. Als de horeca weer dicht moet, dan zou dat echt catastrofaal zijn. Dan is het voor sommige tenten klaar, de rek is eruit”, aldus Van der Deijl.
De besmettingen vinden volgens de GGD voornamelijk plaats onder jongeren. Vriendinnen Fien en Gabriele gaan over twee dagen op vakantie naar Albufeira en maken zich zorgen. “We kijken wel uit met wat we doen. Er zijn zoveel besmettingen om ons heen. Straks krijgen wij het virus ook en kunnen we niet weg”, vertelt Fien.
Tekst loopt door onder de video
De Haarlemse discotheek June opent zaterdag 17 juli na anderhalf haar deuren weer. “Ik zie geen reden om niet open te gaan”, vertelt eigenaar Martijn Bevelander. “De toenemende cijfers zijn voornamelijk onder jongeren en die doelgroep kan het prima aan. Wat dachten we dan? We gooien alles open, ze zijn weer vrij, en de besmettingen nemen niet toe? Waar het mij om gaat is dat de ziekenhuiscijfers niet stijgen. Zolang dat niet gebeurt, kunnen we gewoon openblijven.”
Ook Koene Hijlkema van strandtent Woodstock zegt door te gaan met het organiseren van feesten. “Zolang het volgens de maatregelen kan, gaan wij niet afschalen. Iedereen is juist weer erg blij dat we mogen en bovendien zijn onze feesten buiten. Wel wachten we nog even af met het organiseren van bijvoorbeeld Woodstock Live.”
Verantwoordelijkheid
Bevelander benadrukt dat het belangrijk is dat de horeca zich strikt aan de regels houdt. “De horeca moet haar verantwoordelijkheid nemen. Wij gaan mensen al controleren op negatieve testen voordat ze in de rij staan. Daar staan ze dicht op elkaar dus is er ook besmettingsgevaar.”
Van der Deijl zegt dat het makkelijker wordt voor de horeca om zich aan de regels te houden als er een testlocatie in de buurt is. “Daarom zijn we bezig om een teststraat op de Grote Markt neer te zetten. Dat de cijfers nu oplopen is een mooi voorbeeld om mensen ervan bewust te maken dat we er nog niet klaar voor zijn. Dus zorg dat je getest bent voordat je naar binnengaat.”