Ondanks de coronacrisis heeft makelaar Wietse Dantuma het drukker dan ooit. Vooral in Haarlem is er veel vraag. Volgens de makelaar is de huizenmarkt in Haarlem hectischer dan die in Amsterdam. “Ik heb het zelfs nog nooit zo druk gehad.”
Dantuma gebruikt voor het in kaart brengen van de huizenmarkt de krapte indicator. Hij meet daarmee het aantal geïnteresseerden per woning en daarmee geeft hij de schaarste in een bepaalde regio aan. “Als de krapte indicator rond de zeven ligt, dan is het ongeveer neutraal en heb je een gezonde markt. Maar als dat getal hoger wordt, is er sprake van een overschot. In de huizencrisis van 2008 tot 2013 lag het getal rond de twintig á vijfentwintig. In Haarlem ligt de krapte indicator voor vrijstaande woningen net onder de zeven en heb je als geïnteresseerde koper de keus uit ongeveer acht woningen. Maar als je kijkt naar appartementen met een oppervlakte van rond de 80 m2, dan kan je er niet eens uit twee kiezen. Dat geeft de krapte in de markt aan.” De krapte indicator ligt hier rond de 1,5 en per woning zijn er meer geïnteresseerden.
Amsterdam
Op dit moment is de markt in Haarlem competitiever dan in Amsterdam. Dat komt omdat Haarlem Amsterdam volgt, vertelt Dantuma. “Eerst was de markt in Amsterdam hectischer, maar nu koelt het daar af. Je ziet dat het even duurt voordat dat ook het geval is voor Haarlem.” Hetzelfde geldt voor Hoofddorp. “Daar is het nu hectischer dan in Haarlem.”
Er zijn volgens Dantuma veel mensen die in Amsterdam willen wonen. “Maar dat vinden ze te duur en daarom zien ze Haarlem als alternatief. Als die mensen vanuit koop komen, en goed verkopen, dan kunnen ze vaak flink overbieden met wat ze terugkopen. Mensen uit Haarlem die meer ruimte willen gaan vaak naar Heemstede.”
Expats
Het valt de makelaar op dat veel expats naar Hoofddorp trekken. Zij kijken op een praktische manier naar een huis. “Een huis met weinig onderhoud. Uitstraling is minder belangrijk. Het gaat meer om de functionaliteit. Terwijl de mensen die wegtrekken uit Amsterdam, en dan met name de autochtone Nederlanders, juist de klassiekere huizen mooi vinden. Verder willen ze graag dicht bij het centrum wonen. Bijvoorbeeld in de Koninginnebuurt.” Volgens Dantuma zijn er, ondanks de coronacrisis, nog heel veel expats in Nederland. Maar als de grote internationale bedrijven gaan snoeien in het personeel, zoals een Booking.com, dan is het de vraag hoeveel er hier in Nederland blijven.
Lockdown
Vorig jaar was de schaarste op de markt minder groot. “Als ik naar Hoofddorp kijk, dan is er dit jaar dertig procent minder aanbod dan een jaar geleden voor een bestaande woning.” Dantuma dacht dat dit jaar vanwege de coronacrisis een rustig jaar zou worden, maar dat bleek niet het geval. “Toen in maart de eerste lockdown werd aangekondigd dachten we bij ons bedrijf, dit wordt een rustig jaar, maar dat heeft één week geduurd en toen werd het alleen maar drukker. Mensen werkten alleen maar vanuit huis en hadden de tijd om te bezichtigen. Ook dachten veel mensen, ik heb nu nog een baan, de rente is laag, ik moet het nu doen. Het was een reactie die je niet zou verwachten, als je puur naar de problematiek kijkt. Ik heb het zelfs nog nooit zo druk gehad.”
Toekomst
Dantuma durft niet te zeggen hoe de toekomst eruit zal zien. “Als ik dat wist dan was ik rijk. Het kan niet anders zijn dat de COVID19-problematiek voor veel mensen financiële problemen gaat opleveren. Maar het duurt lang voordat het heilige huis er aan moet geloven. Dus voordat mensen verkopen, omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, zijn we wel even verder. Als er echt armoede komt, dan moeten mensen noodgedwongen hun huis verkopen. Maar als je in de vrije sector huurt, dan ben je voor huur duurder uit dan voor de hypotheek van een koopwoning. Voor veel mensen is dat dus geen oplossing als je nog wel de hypotheek kan betalen.”
Het zou niet zo’n probleem zijn als als er minder mensen een huis kunnen kopen. De markt is schaars en er blijven nog steeds genoeg mensen over, vindt Dantuma. “Al zou je de vraag halveren, dan is er nog steeds geen paniek. Het zou eigenlijk wel gezond zijn.”