Supermarkten die kleinere, lokale winkels steunen door een schap of hoek in te richten voor het aanbieden van artikelen van collega-ondernemers. Het gebeurt in een wijk in Lelystad waar een vestiging van Plus Supermarkten de lokale Primera te hulp schiet. In de winkel staat een piramide met boeken, af te rekenen in de super en de opbrengst wordt in zijn geheel doorgezet.
Primera Bisschops in Haarlem vindt het een leuk initiatief maar ziet er zelf geen heil in. “Het mag ook niet overal”, zegt Rob Bisschops. “Hoe dat in Haarlem zit, weet ik niet. Voor mij is het ook niet interessant. Niet al onze vestingen hebben hetzelfde assortiment. Wij verkopen vooral tabak en de gerelateerde artikelen. Ik in het bijzonder moet het vooral hebben van de decembermaand. De opbrengt van oudejaarsloten is daar een groot aandeel in.”
Bisschops ergert zich groen en geel aan het feit dat supermarkten wel door mochten gaan met de verkoop van tabak en aanverwanten. “Geen klant had er begrip voor. Wel een pakketje kunnen halen of brengen, maar geen aansteker mogen kopen. Heb klanten regelmatig moeten wegsturen en dat is heel naar.” Rob hield zijn zaak in de eerste weken van de lockdown bewust dicht. “Meer pakketjes levert meer op, maar het is marginaal. Te weinig in ieder geval om open te zijn. Later redde ik het financieel echt niet meer, toen heb ik de deuren wel opengezet”.
De winkel in de Zijlstraat is top-10 verkooppunt van loten. Het wegvallen van deze opbrengsten is een flinke aderlating geweest. Rob: “En dan zit je nog met je voorraad en gefrustreerde klanten. Wat betreft die hulpconstructie is het voor een winkel in een dorp denk ik anders. Dan benader je de supermarkt aan de overkant wel, kan ik me voorstellen. Ik pas ervoor om mijn klanten naar de andere kant van de stad sturen.”
“En, hoe krom is het dat een coffeeshop wel mag blijven verkopen, en de sigarenboer op leeftijd in de straat niet? Blijkbaar is hun waar belangrijker”, concludeert hij.