Het schaatsseizoen gaat op zaterdag 1 oktober weer van start: In heel Nederland openen (kunst) ijsbanen hun deuren, waaronder ook IJsbaan Haarlem. Maar het wordt vanwege de energiecrisis steeds steeds duurder om het ijs bevroren te houden. De huidige energieprijzen zijn de afgelopen maanden onverminderd hoog als gevolg van de oorlog in Oekraine. Onzekere tijden, want komen de ijsbanen de winter door zonder financieel gezien door het ijs te zakken?
Schaatsliefhebbers kunnen dit najaar weer schaatsen op de IJsbaan in Haarlem. “Op dit moment maken we ons niet echt zorgen”, zegt directeur Rob Kleefman. Tijdens het radioprogramma Chez René op Haarlem105 kijkt hij alvast vooruit naar komend seizoen en vertelt hoe het is gesteld met andere Nederlandse (kunst)ijsbanen.
Luister hieronder het hele interview met Rob Kleefman terug. Tekst gaat door onder het radiofragment.
De stijgende energieprijzen raken iedereen, ook de ijsbanen die veel stroom gebruiken om het ijs te onderhouden. De Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) heeft een oproep gedaan aan de overheid om de sector te helpen. “Wij zijn een zelfstandige stichting en bestaan dus zonder overheidssubsidie”, licht Kleefman de noodkreet toe.
‘Met tonnen omhoog’
Voor nu is er nog geen reden voor paniek bij de Haarlemse kunstijsbaan. De stijgende energiekosten hebben nog geen effect op hun huidige contract met de leverancier. “Ons contract loopt nog dik twee jaar door”, vertelt Kleefman. “Maar dat geldt helaas niet voor alle ijsbanen , bij enkelen gaat de energierekening letterlijk met tonnen omhoog.”
Voor enorme prijsverhogingen hoeven bezoekende schaatsers niet bang te zijn. De prijzen, voor bijvoorbeeld toegangskaartjes, zijn in maart al vastgesteld door het bestuur. “Een prijsstijging tussen de twee en vier procent vonden wij erg redelijk en daar houden we ons ook aan”, concludeert de directeur van de ijsbaan.