De eerste COVID19-patiënt van het Spaarne Gasthuis werd afgelopen maandag naar Dortmund in Duitsland overgeplaatst. De IC is vol. Niet het aantal bedden is het probleem, maar vooral het aantal handen ontbreekt. Haarlem105 ging daarom in gesprek met de woordvoerder van het Spaarne Gasthuis, Marijke Darlang. Want hoe is de situatie op de IC in het Haarlemse Ziekenhuis?
Waarom worden patiënten overgeplaatst?
“Omdat het aantal patiënten met corona blijft stijgen, is onze maximale capaciteit op de corona IC bereikt.”
Aan welke voorwaarden moeten ze voldoen als ze worden overgeplaatst?
“De patiënt moet stabiel genoeg zijn om te kunnen worden vervoerd. Dit wordt bepaald door de behandelend arts.”
Hoe verloopt het proces?
“Als de IC te vol raakt dan overleggen we met het Regionaal Centrum Patiënten Spreiding (RCPS) of er in een ander ziekenhuis in de regio plek is. Een overplaatsing is natuurlijk heel heftig. Voor ons als zorgmedewerkers, maar vooral voor de patiënt en de familie is het erg ingrijpend. Daarom heeft overplaatsing binnen de regio altijd de voorkeur. Als dat niet lukt, overlegt het RCPS met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Als er ook landelijk onvoldoende plek is om een patiënt over te nemen dan moet je uitwijken naar Duitsland.”
Hoe gaat het nu op de IC in het Spaarne Gasthuis?
“Het is vol. We gaan verder opschalen volgens regionale afspraken. De scenario’s daarvoor liggen klaar. Het opschalen moet heel zorgvuldig gebeuren. Er zijn daarvoor artsen en verpleegkundigen nodig van andere afdelingen. We willen de reguliere zorg zo goed als mogelijk op peil houden en dus kijken we goed welke artsen en medewerkers we het beste kunnen inzetten voor de coronazorg. Dit kost tijd; het duurt meestal een á twee dagen voordat je genoeg mensen hebt vrijgespeeld van andere afdelingen zodat je daadwerkelijk kan opschalen. Dit gaat vanzelfsprekend ten koste van de reguliere zorg. We zullen er helaas niet aan ontkomen om niet-spoedeisende zorg meer af te schalen.”
Worden er nog meer patiënten overgeplaatst? Wat is de verwachting?
“We houden er rekening mee. Het hangt af van het aantal patiënten dat ziekenhuiszorg nodig heeft en ook van het aantal plekken dat beschikbaar is in de Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorginstellingen. Want vaak kunnen patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis nog niet meteen zelfstandig thuis zijn.”
Blijft de reguliere zorg doorgaan?
“De reguliere zorg houden we zo goed als mogelijk op peil. Spoedoperaties, oncologische operaties, geplande keizersneden en specifieke vaatchirurgie gaan altijd door. Het is helaas niet te voorkomen dat we een aantal andere operaties moeten uitstellen tot een later moment. Patiënten worden daarover vanzelfsprekend persoonlijk geïnformeerd. Dit geldt ook voor niet-urgente poliklinische afspraken.”
Helaas is het nu al zover dat ziekenhuizen de urgente zorg moeten afschalen. Dat zei Ernst Kuipers, van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag tegen de NOS. Het gaat om zorg die niet per se binnen zes weken noodzakelijk is. Hierdoor komt personeel vanuit andere zorgafdelingen vrij. Dat is nodig, want de druk op de zorg loopt op. Niet alleen het stijgend aantal corona-patiënten in ziekenhuis is een probleem, maar ook de hoge werkdruk en besmettingen onder personeel zorgen voor een hoog ziekteverzuim. Daarbij komt dat de roosters vanwege de feestdagen moeilijker in te vullen zijn.