Opinie Ton de Groot
De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart zijn dit jaar anders georganiseerd door de coronamaatregelen. De verkiezingen zijn verdeeld over drie dagen, mensen van zeventig jaar en ouder mogen per post stemmen en in elk stembureau gelden de coronamaatregelen. Maar “Elk nadeel heb zijn voordeel,” misschien dat daardoor nu meer mensen gaan stemmen en komt er een eind aan het nog altijd dalende aantal kiezers.
Een groot deel van de kiezers voelt zich niet goed vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, stelde een Staatscommissie in 2018. Er is een groot aantal zwevende kiezers die pas in het stemhokje hun keus maken. Politieke partijen kunnen daardoor steeds minder vertrouwen op een vast aantal aanhangers. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vaak de lijsttrekkers en de nummers twee en drie van de kandidatenlijst in het nieuws. Er lijkt geen band meer tussen kiezer, regio en kandidaat Kamerleden. Hoe is dat hier bij ons in Zuid-Kennemerland?
Voor de Tweede Kamer Verkiezingen zijn dit jaar maar liefst 37 partijen ingeschreven. Een recordaantal kandidaten om uit te kiezen. Haarlem105 heeft een selectie gemaakt van kandidaten uit Zuid-Kennemerland. Van zaterdag 27 februari tot en met 13 maart hebben we elke dag een kandidaat in de radiostudio uitgenodigd. In de programma’s Haarlem Vandaag en Chez René vroegen we hen wie zij zijn, waarom zij zich kandidaat hebben gesteld en met welke ambities. Ook hebben wij hen gevraagd naar het belangrijkste onderwerp uit het verkiezingsprogramma van hun partij en wat dat betekent voor Zuid-Kennemerland.
In de studio luisterden we naar: Attiya Gamri (PvdA); Marco Deen (PVV); Elske Kroesen (Volt); Frank Visser (Christen Unie); Raja Alouani (Groen Links); Raymond Brood (50+); Bart Schuitenmaker (Lijst Henk Krol); Wybren van Haga (Forum voor Democratie); Marieke van Duijn (PvdA); Renske Leijten (SP) en Lenna Vromans (PvdA). Lennon Fokkens (BIJ1) was ziek, jammer want hij wilde graag komen vertellen wat er wat hem betreft beter zou kunnen. Enkelen van de kandidaten zitten al in de Tweede Kamer, anderen hebben ervaring in de Provinciale staten of gemeenteraad, maar er is ook een aantal “starters.”
Iedereen bekijkt de maatschappij vanuit zijn eigen invalshoek, maar als je alle plannen hoort, zijn onze twaalf gasten een mooie afspiegeling. Verschillen zijn er, maar met een beetje goede wil zijn die te overbruggen en staan ons in Zuid-Kennemerland goede en mooie dingen te wachten:
Wat mij bijblijft na het beluisteren van alle podcasts:
De volgende generaties worden door ons niet opgezadeld met een te hoge staatsschuld en we geven de aarde netjes aan ze door. Daarvoor is zorg en aandacht voor het milieu nodig. Dat kan Nederland niet alleen dat doen we ook in Europa en in heel de wereld. Een goed voorbeeld doet goed volgen, rolmodellen die laten zien hoe we verstandig met het milieu omgaan zijn daarom belangrijk. Wat lokaal kan, doen we lokaal, daarvoor moeten de Haagse regels en procedures worden aangepast en vereenvoudigd. Meer geld van het Rijk naar de gemeenten, uit het gemeentefonds en de helft van het bedrag dat wordt geïnd met boetes. Nederland als belastingparadijs is ongewenst.
Wij zijn tevreden met Zuid-Kennemerland, je hebt hier alles. Dat willen we “op de kaart zetten.”
Er blijft nog werk aan de winkel, bestrijden van armoede en psychische problemen van de coronacrisis. Minder marktwerking in de zorg en de schuldhulpverlening. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig. Iedereen die dat wil, kan gevaccineerd worden, kwetsbaren en ouderen die daarvoor kiezen gaan voor. De coronamaatregelen laten we snel achter ons. Aandacht voor de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en ondernemingen meer lucht geven door belastingmaatregelen. We overwegen om voor de inkomstenbelasting nog maar een tarief te hanteren, de zogenaamde vlaktaks. Het systeem van toeslagen schaffen we af. Eerlijke lonen en bij meer werken niet nog meer belasting heffen.
Het tekort aan woningen wordt aangepakt door daadkrachtig te gaan bouwen, met ruimte voor verschillende woonvormen, woongemeenschappen en hofjes in de buurt. Dit bespaart geld doordat bewoners elkaar helpen. Betaalbare huren en sturen op sociale samenhang bij woningtoewijzing.
Onderwijs vinden we belangrijk, het moet op de schop. Gratis onderwijs voor iedereen van alle leeftijden. Aandacht en talentontwikkeling voor kwetsbare jongeren. Stageplekken voor jongeren toewijzen vanuit het onderwijs.
Er is niet veel ruimte daarom slim omgaan met de aanleg van betere infrastructuur, fietstunnels en lightrail. We gaan graag met vakantie maar beperken het aantal vliegreizen. De prijs van een treinkaartje maken we even duur als die van een vliegticket over dezelfde afstand.
Het pensioenakkoord moet goed worden uitgewerkt voor jong en oud, en dat kan. Doordat de pensioenleeftijd zevenenzestig jaar is en bedrijven personeel boven mensen vijfenveertig vaak al te oud vinden, ontstaat een gat dat moet worden gedicht.
De natuur willen we dicht bij de mensen houden en we geven er de voorkeur aan zonnecollectoren te plaatsen op daken en niet in het schaarse open land. Vervuilers dragen financieel bij aan de oplossing, hand-in-hand met de werkgelegenheid.
Veiligheid is een randvoorwaarde om volledig vrij te zijn, stop polarisatie en werk samen. Kansen en gelijkwaardigheid voor iedereen.
Nog even met elkaar afstemmen en dan hebben we wat mij betreft een mooie aanzet voor een regeerakkoord,
Ton de Groot
Beluister de gesprekken op: https://haarlem105.nl/kamerkandidaten en kijk op Youtube Haarlem105 en misschien breng je dan wel een stem uit op een van de lokale kandidaten.