De mentale gezondheid van jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in regio Kennemerland is sinds 2022 niet verbeterd. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse gezondheidsmonitor van de GGD.
Een op de vijf jongvolwassenen kampt met psychische klachten en 31 procent heeft serieuze suïcidale gedachten. Bijna de helft ervaart regelmatig stress en een derde kampt nog steeds met negatieve mentale gevolgen van de coronaperiode. Hoewel de eenzaamheid iets is afgenomen, voelt meer dan de helft zich nog altijd eenzaam. Ook prestatiedruk en maatschappelijke zorgen, zoals de woningmarkt en stijgende prijzen, drukken zwaar op deze groep.
Risicogedrag
Een deel van de jongvolwassenen vertoont zogeheten ‘risicogedrag’. Het meest populair is roken: 30 procent van de jongvolwassenen rookt. Daarnaast gebruikt 19 procent cannabis en heeft 11 procent het afgelopen jaar drugs gebruikt. Op seksueel gebied beschermt 1 op de 10 zich niet tegen soa’s en gebruikt 5 procent onbetrouwbare anticonceptie. Een lichtpuntje in het onderzoek is de daling in alcoholgebruik. Niet alleen in de regio, maar ook landelijk is deze trend te zien. Hoe het komt dat deze daling is ingezet is niet onderzocht door de GGD.
Zandvoort
Positiever pakt het onderzoek uit voor de jongeren in Zandvoort. Op veel punten scoort de gemeente daar hoger dan de rest van de regio. “Jongvolwassenen voelen zich vergeleken met de regio in Zandvoort vaker ‘voortdurend gelukkig’. Het percentage zware drinkers ligt hier nu lager dan de rest van Nederland en het gebruik van andere drugs dan cannabis is ook afgenomen”, licht een woordvoerder van GGD Kennemerland toe. “Vergeleken met 2022 is er in Zandvoort wel een verslechtering te zien op het gebied van mentale gezondheid en dan met name eenzaamheid.”
Haarlem
Jongvolwassenen in Haarlem zijn vergeleken met de rest van Nederland minder gelukkig. Zo kampen zij vaker mer suïcidale gedachten en zij voelen zich gehinderd door mentale problemen. “Positief is wel dat er ten opzichte van 2022 een verbetering te zien is”, nuanceert de GGD. “Het aantal jongvolwassenen dat zich beperkt voelt door psychische klachten is de afgelopen twee jaar afgenomen.”
Het tabak- en drugsgebruik ligt bij jongvolwassenen in Haarlem gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Er is wel een afname te zien in recent gebruik van drugs zoals bijvoorbeeld XTC. De fysieke beweging van jongeren is ook steeds beter op peil. “We zien een toename van dagelijkse beweging, wat hoger ligt dan in de rest van Nederland.”
Lokale aanpak nodig
Samenwerking tussen de gemeente, scholen en ouders is van belang om de mentale gezondheid te verbeteren, stelt de GGD. “De GGD helpt gemeenten met de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, een werkwijze om jongeren gelukkiger en gezonder op te laten groeien en die zich inzet om middelengebruik te verlagen”, laat een woordvoerder van de GGD weten. “Ook begeleiden we scholen op het gebied van de Gezonde School aanpak: een structurele, duurzame en planmatige aanpak om effectief te werken aan de gezondheid van leerlingen, ouders en medewerkers.”
Lees ook:Zorgen om middelengebruik jongeren in Zandvoort: “Probleem ligt bij ouders” – Haarlem105