Hij staat al lekker te shinen op zijn vertrouwde plek: de kerstboom op de Grote Markt in Haarlem. Het 17 meter hoge gevaarte komt niet uit een bos hier uit de buurt, maar stond vorige week nog te wapperen in een tuin in Osnabrück.
“Dit is de H17”, zegt Hans Cok van een grote kerstbomenimporteur in Zuid-Holland. “De H staat voor Haarlem en 17 geeft de lengte aan. Hij is 17 meter. Over een aantal dagen zal deze boom met speciaal vervoer naar Haarlem worden getransporteerd, maar eigenlijk heeft hij er dan al een hele reis op zitten.”
“Door het jaar heen ontvang ik foto’s van bomen die bij mensen in de tuin staan”
Hans Cok
“Deze boom hebben wij vorige week uit Duitsland gehaald, om precies te zijn in de buurt van Osnabrück”, zegt Cok van Groen-Direct, een groothandel in tuinplanten en kerstbomen. “We zijn deze boom op het spoor gekomen door kertbomenscouts die wij in Duitsland, België en Luxemburg hebben zitten.”
Met de kerstbomenscouts bedoelt Cok het netwerk van bevriende kerstbomenkweker en handelaren die weten dat Cok deze bomen in Nederland in de grotere steden neerzet. “Door het jaar heen ontvang ik aldoor foto’s van bomen die bij mensen in de tuin staan. Wij gaan dan contact leggen met die mensen. Vaak is de boom al zo groot dat de eigenaren van de boom af willen en wij zorgen daar dan voor”, vertelt hij.
Tekst gaat door onder de foto.
Veel grote steden in het westen van Nederland zijn klant van het bedrijf waar Cok werkt. “Wij regelen de bomen voor de grotere steden: Amsterdam, Rotterdam en dus ook Haarlem. En de stad kan kiezen wat voor boom ze willen.”
Voor Haarlem was bijvoorbeeld de hoogte is iets minder van belang. “17 meter is zeker niet de hoogste boom die we hebben”, vervolgt hij. “We hebben een model uitgekozen dat wat slanker is zodat hij opgaat op de mooie Grote Markt, waar hij dus over een paar dagen te zien zal zijn.”
Al 25 jaar de boom opzetten
Het is koud en donker als de kerstboom afgelopen maandag vroeg in de ochtend arriveert op de Grote Markt in Haarlem. Met een enorme telekraan wordt de boom in een speciaal gat in de grond gehesen, daarvoor moet de stam wel op maat worden gezaagd.
Nadat de boom staat, komt later die dag de ‘versierploeg’ opdraven. Jan Regelink is daar al 25 jaar de aangewezen man voor: eerst in dienst van de gemeente en inmiddels werkt hij voor zichzelf.
Geen piek
“Er komt bijna een kilometer aan lampensnoer in de boom en tienduizend ledlampen”, zegt Regelink terwijl hij met een berg lampjes in zijn handen staat. “En er komt geen piek op, maar een lichtgevende ster. Die hebben we al een aantal jaar en dat vonden de mensen leuk. Dus die hebben we laten zitten.”
Tekst gaat door onder de foto.
De boom blijft tot 30 december staan. Al die tijd houdt Regelink de boom scherp in de gaten. “We controleren de boom dagelijks. Als er iets kapot gaat, komen we dat repareren. Helaas zijn er soms vandalen en in het weekend staat er zelfs een beveiliger bij.”
Kers op de taart
Na 30 december wordt de boom duurzaam versnipperd en sommige takken worden op een begraafplaats als grafbedekking gebruikt. Ze zijn daar tot maart goed voor te gebruiken, volgens Regelink.
“Dit is voor mij de mooiste klus van het jaar”, zegt Regelink trots. “Eerst werkte ik voor de gemeente en toen zette ik ook altijd al de boom op. Ik doe dit nu al 25 jaar, en inmiddels werk ik voor mezelf. En dat ik nu, na zoveel jaar, nog steeds deze boom mag opzetten is heel mooi. Dat is ieder jaar de kers op de taart.”