Als het aan de Nederlandse horeca ligt, openen ze op 17 januari weer de deuren. Aan het Haarlems Dagblad laat Hildo Makkes, voorzitter van de Haarlemse afdeling van de Koninklijke Horeca weten dat Haarlem niet mee doet, maar ‘het is een individuele keuze’. Dat blijkt ook uit de reactie van de eigenaar van restaurant Morris, Max Caminita: “Als iedereen open gaat, dan denk ik niet ‘ik blijf dicht, want ik heb genoeg geld’.
In een concept persbericht dat aan verschillende media uitlekte, stelt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een ultimatum aan het kabinet. Als de steun voor de horeca niet verbetert, openen ze op 17 januari weer de deuren. Het voorstel wordt door veertig regionale afdelingen van de KHN gesteund, maar dus niet door de afdeling van Haarlem. Volgens de KHN is het persbericht te vroeg uitgelekt, aangezien het voorstel nog bij het kabinet ligt en ze eerst de reactie wilden afwachten.
Reacties
Haarlem105 peilde alvast een paar reacties onder de Haarlemse horeca. Zo laat Caminita van restaurant Morris weten dat ze alleen meedoen als ze zeker weten dat het verantwoord is. “Ik ga niet voor het geforceerde rebelse. Misschien als iedereen open gaat, dan denk ik niet ‘ik blijf dicht, want ik heb genoeg geld’. Dat is namelijk niet zo.” Maar als hij naar afgelopen weekend kijkt, vindt hij het wel krom.
Nederland ging massaal uitwinkelen om in het kader van Black Friday de beste koopjes te scoren. Verder laat de eigenaar van Morris weten dat de horeca in Haarlem in december al her en der wil opengaan. “Dat hoor je in de wandelgangen. Niet alleen in Haarlem, maar ook in Rotterdam.” Een andere bron, die niet bij naam genoemd wil worden, bevestigt hetzelfde. Caminita denkt alleen niet dat het heel serieus te nemen is. “Maar”, zegt de restauranthouder, “Het wordt wel weer tijd dat we open gaan.”
Krom
Ook bij restaurant Table24 in Haarlem kunnen ze niet wachten om open te gaan. “Tuurlijk willen we weer heel graag open. Dat vind ik een hele goede. Wij doen nu aan bezorgen en afhalen en dat gaat prima, maar dat drukt alleen de kosten en verder verdienen we weinig.” De woordvoerder van het restaurant vindt het onacceptabel dat Black Friday wel door kan gaan, maar de horeca niet. “Dat is krom.”
Jilles Graaff van restaurant van Beinum laat weten dat ze “liever open dan dicht zijn.” Zij doen nu aan een stukje take-away, maar dat is niet afdoende. En daarom zijn ze gestart met het verkopen van kerstbomen. “Ons terras ligt nu helemaal vol met kerstbomen.” Of ze meedoen aan de actie, dat laten ze nog even in het midden.
De assistent bedrijfsleider van La Plume zegt: “We staan te popelen om weer open te gaan. Maar het moet wel verantwoord zijn. Het kabinet doet dit ook niet voor de lol.” Hij vertelt dat het een moeilijke periode is. Maar omdat ze er al 33 jaar zitten, heeft de eigenaar gelukkig wel wat vet op de botten. “Desondanks kan niemand dit een jaar volhouden. De eigenaar heeft zijn pensioen opgebouwd en dat ziet hij nu wel wegsmelten.”