Kleine Haarlemse culturele instellingen hebben de handen ineengeslagen voor een manifest. Daarmee vragen ze om meer aandacht en erkenning bij onder meer de gemeenteraad, omdat ze vinden dat er toch buitensporig veel aandacht naar de ‘grote vijf’ van Haarlem gaat.
Een van die kleine plekken is het Circus Hakim. De voormalig Sesamstraatbewoner heeft in de gymzaal van een basisschool zijn eigen theater gebouwd. Iemand die daar gebruik van maakt is Thomas Toussaint met zijn Haarlemse Blues club.
Natuurlijk wil Thomas meer erkenning, maar er is meer: “De kleinere instellingen zoals wij zijn, geven ruimte aan nog niet gerenommeerde namen. Iemand die net begint, komt nog niet in de Stadsschouwburg te spelen, maar die moeten wel hun naam opbouwen. Als je die grote namen wil moet je ook de kleinere instellingen de kans geven te kunnen bestaan.”
Nieuw theater
Ook Mylou Frencken heeft het manifest ondertekend. Met haar nieuwe theater voelt ze zich extra gesteund door de tekst. “Bij het lezen van al die namen dacht ik: ik ken de helft helemaal niet”, vertelt Mylou. “Dus dat geeft ook al aan hoe belangrijk het is dat je bij elkaar komt door zo’n manifest. Dat je elkaar leert kennen en dat je met elkaar sterker staat dan alleen.”
Initiatiefnemer Lotte de Haan wil met het manifest duidelijk maken dat de kleine culturele instellingen er ook zijn. “Wij tellen ook mee naast de klassieke culturele instellingen.”
Daarom staat er in het manifest onder andere: “Als je de Haarlemmers zou vragen welke culturele instellingen ze zouden kennen dan zullen weinigen verder komen dan de ‘grote vijf’ (Patronaat, Toneelschuur Philharmonie/Schouwburg, Frans Hals Museum en Teylers Museum). Het cultuurbeleid van de gemeente Haarlem weerspiegelt dit beeld. En dat is precies de reden voor dit manifest.”
Onder andere Het Badhuis, de Pletterij, de Stookkamer Zuid-West en het hagelnieuwe Theater De Liefde hebben het manifest ondertekend. “Het gaat juist om die kleine creatieve plekken in wijken waarvan je niet meteen zult zeggen: dat is een plek voor cultuur”, zegt De Haan. “Het manifest zegt: juist die plekken, dat is cultuur en dat willen we duidelijk maken.”